The nature of the cavernous hemangioma and comparison MR image and Ki–67 proliferating index - (:unkn) unknown (My University, 2008)
Kavernöz hemangiom (KH)'ların gelişimsel ve patolojik mekanizma(lar)sı birçok araştırmacı tarafından belirlenmeye çalışılmış olsa da halen kesinlik kazanmış değildir. KH endotelinin anjiogenetik ve proliferatif kapasitesi son zamanlarda “proliferating nuclear cell antigen” (PCNA), MIB–1, “vascular endothelial growth factor” (VEGF) ve VEGF reseptörü (VEGF-R) Flk-1 immünohistokimyasal çalışmaları ile ortaya konmuştur. Literatürde KH'lerde anti-Ki–67 proliferatif indeksi (MIB-1) iki çalışmada sorgulanmış olup bunların hiçbirinde KH endotelinde reaktivite izlenmemiştir. Bu çalışmada Marmara Üniversitesi Nörolojik Bilimler Enstitüsü'nde (M.Ü.N.B.E) 1998-2002 yılları arasında tanı almış 13 KH olgusuna Ki-67 uygulanmıştır. Olgular MR görüntüleri bakımından Zabramski sınıflamasına göre gruplandırılarak Ki-67 sonuçları bakımından karşılaştırılmıştır. Olgulardan 10'unun MRG filmlerine ulaşılabilmiştir. Buna göre TIP-I (4 olgu), TIP-II (3 olgu), TIP-III (3 olgu) olarak belirlenmiştir. Anti Ki–67 işaretleyicisi olan MIB-1 ile 5 (%38) (2 TIP-I; 2 TIP-II, 1 TIP-III) KH olgusunda endotel hücrelerinde immünreaktivite izlenmiştir. Pozitif olguların gruplara göre dağılımında ise özellik izlenmemiştir.

The pathogenesis of cerebrovascular malformations is currently unknown. Lately recent researchs suggest that their pathogenesis and development might be due to various factors taking part in the angiogenesis. Cavernous hemangiomas (CHs) are considered as dynamic lesions. Until now, in the relevant literature only four studies about anti-Ki–67 proliferating index (MIB–1) of CHs have been cited. The mainstay of this study is definition of Ki–67 reactivity in CHs.Ten paraffin embedded sections stained immunohistochemically with antibodies to Ki–67 were analyzed. In this study MRI of the 10 CH's were grouped according to the Zabramski's classifications. According to Zabramski's classification distribution of our cases were type I 4 cases, type II 3 cases and type III 3 cases. Labeling index for Ki–67 were found to be immunopositively reacting in endothelial cells of 4 cases of CHs (40%) (2 type I; 1 type II, 1 type III). The relation between MRI and Ki–67 proliferative index were similar and there was no relation between the types of CHs regarding with MRI classification of Zabramski.
Kavernöz hemangiomaların doğası ve MR görüntüleri ile Kı-67 proliferatif indeksinin karşılaştırılması
Keywords: Nörolojik Bilimler