İstanbul'daki Suriyeli öğrencilerin entegrasyonu : 2018-2019/ 2022-2023 eğitim öğretim yıllarının karşılaştırmalı analizi - Altınöz, Murat (My University, 2025)
İstanbul'daki Suriyeli öğrencilerin entegrasyonu : 2018-2019/ 2022-2023 eğitim öğretim yıllarının karşılaştırmalı analizi Zorunlu göçle karşı karşıya kalan çocukların eğitim sistemine entegrasyonu, çağdaş toplumların karşılaştığı en önemli sosyal sorunlardan biridir. Bu çalışma, İstanbul’da yaşayan Suriyeli öğrencilerin eğitim sistemine entegrasyon süreçlerini, 2018-2019 ve 2022-2023 eğitim-öğretim yılları arasındaki gelişmeleri karşılaştırmalı olarak incelemektedir. Suriye iç savaşının ardından Türkiye’ye gelen mülteci öğrencilerin yoğun biçimde yerleştiği İstanbul’da, bu çocukların eğitime erişimi ve uyum süreçleri hem bireysel hem de toplumsal düzeyde önemli sonuçlar doğurmuştur. Araştırmanın temel amacı, farklı yıllara ait demografik, akademik ve sosyal verileri karşılaştırarak entegrasyon politikalarının etkisini değerlendirmektir. Çalışmada nicel ve nitel yöntemler birlikte kullanılmış; bir eğitimci ve eğitim yöneticisi gözüyle hazırlanmış olan anketler öğrencilere uygulanmıştır. Bu anketlerle elde edilen veriler, istatistiksel analizlere tabi tutulmuştur. Bulgular, Suriyeli öğrencilerin en çok dil yetersizliği, kültürel farklılıklar, ekonomik sorunlar, devamsızlık ve ayrımcılıkla mücadele ettiklerini göstermektedir. 2022-2023 döneminde özellikle okul öncesi ve ilkokul düzeyde öğrenci sayılarında belirgin artışlar yaşanmış, bu durum entegrasyonun erken yaşlarda başladığını ortaya koymuştur. Öğrenci dağılımının İstanbul’un sosyoekonomik olarak dezavantajlı ilçelerinde yoğunlaştığı gözlemlenmiş, bu da mekânsal eşitsizliklerin altını çizmiştir. Sonuç olarak çalışma, Suriyeli öğrencilerin eğitim sistemine daha etkin biçimde katılımı için dil eğitiminin güçlendirilmesi, öğretmenlerin kültürel farkındalıklarının artırılması ve aile destek mekanizmalarının yaygınlaştırılması gerektiğini ortaya koymuştur.

The integration of Syrıan students ın ıstanbul: a comparatıve analysıs of the 2018-2019 and 2022-2023 academıc years The integration of children facing forced migration into the education system is one of the most significant social issues contemporary societies encounter. This study comparatively examines the integration processes of Syrian students living in Istanbul into the education system by analyzing developments between the 2018–2019 and 2022–2023 academic years. Following the Syrian civil war, Istanbul has become a major settlement area for refugee students, and their access to education and adaptation processes have had substantial implications on both individual and societal levels. The primary aim of the research is to evaluate the impact of integration policies by comparing demographic, academic, and social data from different years. The study employs both quantitative and qualitative methods; data collected through surveys conducted with students, teachers, and school administrators were subjected to statistical analysis. The findings indicate that Syrian students face major challenges such as language barriers, cultural differences, economic difficulties, absenteeism, and discrimination. In the 2022–2023 period, a significant increase in student numbers was observed, especially at the preschool and primary education levels, indicating that integration processes are beginning at earlier ages. Student distribution was found to be concentrated in Istanbul’s socioeconomically disadvantaged districts, highlighting spatial inequalities. In conclusion, the study emphasizes the need to strengthen language education, increase teachers’ cultural awareness, and expand family support mechanisms to ensure more effective participation of Syrian students in the education system.
The integration of Syrıan students ın ıstanbul: a comparatıve analysıs of the 2018-2019 and 2022-2023 academıc years
Keywords: Education; Eğitim; entegrasyon; Göçmenler; Immigrants; Istanbul; integration; İstanbul; Suriyeli öğrenciler; Syrian students; Turkey; Türkiye