Potasyum titanil fosfat laserin porfiromonas gingivalis ve osteoblastlar üzerine fotodinamik etkinliğinin incelenmesi - Çavuş, Onur (My University, 2011)
POTASYUM TİTANİL FOSFAT LASERİN PORFİROMONAS GİNGİVALİS ve OSTEOBLASTLAR ÜZERİNE FOTODİNAMİK ETKİNLİĞİNİN İNCELENMESİ Antimikrobiyal fotodinamik terapi (AFDT), oral kavite enfeksiyonları gibi lokalize enfeksiyonların tedavisinde, ışık ve fotosensitizör (FS) olarak tanımlanan boyaların kullanıldığı bir tedavi modelidir. Potasyum titanil fosfat laser (KTP, 532 nm), oral cerrahide kullanım alanına sahip bir laserdir ve AFDT alanındaki etkinliği henüz araştırılmamıştır. Mevcut in vitro çalışmada, KTP laserin periodontopatojen bakterilerden Porfiromonas gingivalis üzerindeki fotodinamik etkinliği araştırıldı. Ayrıca bakterisit parametrelerin osteoblastlar üzerindeki etkisi incelenerek KTP laserin AFDT alanında güvenli bir terapötik pencereye sahip olup olmadığı değerlendirildi. Çalışmada FS olarak metilen mavisi (%0.005 w/ v) kullanıldı. Laser uygulamaları; güç, uygulama süresi ve uygulama modu değişkenleri kullanılarak yapıldı. Işınlama sonrası bakteriler 3 gün inkübe edildi ve koloni sayımları yapıldı.. Tek başına laser ve tek başına metilen mavisi uygulanan gruplar kontrol olarak kullanıldı. Total bakterisit etki sağlayan parametrelerinin canlı osteoblast sayısı ve osteoblast morfolojisine etkisi, kontrollerle kıyaslanarak değerlendirildi. P. gingivalis kolonilerinin, 400 mW güç ile 150 s, 600 mW güç ile 90 s sonunda tamamının öldüğü tespit edildi. Tek başına metilen mavisinin bakterisit etkisi gözlenmezken, yüksek enerji değerlerinde laserin tek başına P. gingivalis’i öldürebildiği gözlendi. Bakterisit parametrelerin canlı hücre sayıları tüm ölçüm günlerinde kontrollerden düşük bulundu fakat 400 mW uygulanan hücrelerde 6. gün canlı hücre sayılarında anlamlı artış tespit edildi (p<0.05). Fotosensitizasyonun hücrelerin yüzeye tutunmalarını etkilediği SEM ile tespit edildi. Sonuç olarak, KTP laser P. gingivalis kolonilerini fotodinamik yolla öldürdü. Canlı osteoblast sayıları uygulanan güç değerlerine göre faklılık gösterdi ve 400 mW uygulanan hücrelerde anlamlı derecede az hasar gözlendi. Antimikrobiyal fotodinamik terapi, KTP laser, Metilen mavisi, MTS, Porfiromonas gingivalis

Investigation of the Photodynamic Efficacy of Potassium Titanyl Phosphate Laser against Porphyromonas gingivalis and Osteoblasts Antimicrobial photodynamic therapy is a treatment modality which is used in localized infections such as the ones occur in the oral cavity by the means of light and dyes defined as photosensitizers. Potassium titanyl phosphate laser (KTP, 532 nm) is a type of laser used in oral surgery of whose antimicrobial photodynamic therapy efficacy has not been investigated yet. In our current in vitro study photodynamic efficacy of KTP laser against Porphyromonas gingivalis, a periodontopathogenic bacterium, has been investigated. Furthermore, the effects caused by the bactericidal parameters have been investigated on osteoblasts in order to evaluate whether KTP laser has a safe therapeutic window for use in antimicrobial photodynamic therapy field. Methylene blue (0.005% w/ v) has been used in the study as photosensitizer. Laser irradiation has been applied by using parameters of power, duration and application mode. Bacteria were incubated for 3 days right after irradiation and colonies were counted. Laser alone and methylene blue alone groups have been used as controls. The effect of parameters which totally eradicated bacteria have been ivestigated on cell viability and cell morphology by comparing with contol groups. P. gingivalis colonies were totally eradicated by applying 400 mW for 150 s and 600 mW for 90 s. Methylene blue alone did not effect P. gingivalis while laser alone did in high energy levels. The viable cell numbers were significantly low, in comparison to controls, in both of the bactericidal parameters but, viable cell numbers of 400 mW applied group raised significantly at day 6 (p<0.05). The SEM results show that the cellular atachment was weakened bacause of photosensitization. Concequently, P. gingivalis colonies were killed by KTP laser in the means of photosensitization. Viable cell numbers showed difference as a response to power and significantly less damage was observed by 400 mW. Key Words: Antimicrobial photodynamic therapy, KTP laser, Methylene blue, MTS, Porphyromonas gingivalis
Keywords: Ağız ve Diş Hastalıkları