Designing and developing a compacted immersive virtual therapy environment: RelaXRoom - TAÇGIN, ZEYNEP (My University, 2023)
Purpose: This study discovers the potential of IVR systems to provide mental health support by investigating current applications and results of research. It analyses the required functionalities and design components to structure a blueprint of an IVR prototype called RelaXRoom. Methods: This technical paper employs the stages of rapid prototyping methodology to develop a compact immersive therapy environment and to present the working principle and features of RelaXRoom to escalate a debate among the researchers. The design components of RelaXRoom were determined after applying an online short survey to 667 about mental support, analysing related literature and interviewing two therapists to offer self-meditation, ill-structured supportive group or peer-topeer therapy opportunities in a single app. Results: RelaXRoom was designed as a compact virtual therapy environment to support individuals` mental and social wellbeing. RelaXRoom is a smart system that uses Wit.ai for speech recognition and analyses the mood of users using the data table. If the user wants to participate in either group or peer-to-peer therapy, RelaXRoom assigns them to a virtual room depending on their moods or considering their particular needs. Conclusion: Integrating a therapist pool to pick one considering their rate and professionality, anonymity, payment system, and virtual buddies for every online user may enhance quality, privacy, feeling of presence and embodiment during the therapy sessions. RelaXRoom has the potential to be a facilitator for diagnosing people’s problems and supporting their well-being

Amaç: Bu çalışma bireylerin mental ve sosyal iyi olma hallerinin desteklenmesi için sanal terapi platformu olarak tasarlanan RelaXRoom platfomunda bulunması gereken özellikleri belirlemeyi amaçlamaktadır. İhtiyaç analizi aşamasında geliştirilmiş olan kapsayıcı sanal gerçeklik sistemleri, yazılımlar ve araştırma sonuçları incelenmiştir. Yöntem: Hızlı prototipleme metodolojisinin aşamaları uygulanan bu teknik makalede, ihtiyaç duyulan tasarım bileşenleri belirlendikten sonra daldırıcı bir sanal gerçeklik uygulaması olarak geliştirilen RelaXRoom prototipinin çalışma mantığı ve özellikleri tanıtılarak, sanal gerçeklikte terapi ortamlarının taşıması gereken özelliklere ilişkin araştırmacılar arasında tartışmanın alevlenmesi beklenmektedir. RelaXRoom’un tasarım bileşenleri 667 kişiye mental desteğe ihtiyaç duymaları ile ilgili çevrimiçi kısa anketin uygulanması, ilgili literatürün analiz edilmesi ve iki terapist ile yarı yapılandırılmış görüşme yapılması sonucunda elde edilen verilere içerik analizi uygulanması sonucunda belirlenmiştir. Bulgular: Kendindelik egzersizi, yapılandırılmamış grup terapisi ve birebir terapist ile düzenlenen terapi seanslarının tek bir uygulamada bir araya getiren RelaXRoom, kullanıcıların anlık durumlarının belirlenmesinde uygulama başında, kendilerini nasıl hissettiklerini tanımlamalarını istemektedir. Ses tanıma için Wit.ai kullanan bu sistemde algılanan veri, kullanıcıların duygu durumu analizi için tanımlanmış örnek cümlelere sahip verisetinden beslenmektedir. Kullanıcıların belirlenen anlık duygu durumları kendilerine uygun diğer kullanıcılarla bir araya gelmeleri veya kişiselleştirilmiş bir deneyime sahip olmaları için uygun grup terapisi veya birebir terapi seanslarına atanmalarında da kullanılmaktadır. Sonuç: RelaXRoom’da terapist havuzu oluşturularak kullanıcıların puanlaması ve terapistlerin uzmanlığına göre seçim yapabilmesi, ödeme sistemlerinin entegre edilmesi ve utangaç bireylerin anonim olarak oturumlara katılabilmesi ile kişisel verilerin korunmasının sağlanması gibi çeşitli fonksiyonların entegre edilmesi gerekmektedir. Kullanıcılardan elde edilecek verilerle tutarlılığı artması planlanan RelaXRoom, bireylerin mental olarak desteklenmeleri veya problemlerin teşhisinde kullanılma potansiyeline sahiptir.
Kompakt bir sürükleyici sanal terapi ortamının tasarlanması ve geliştirilmesi: RelaXRoom
Keywords: Virtual reality; therapy; design; immersive; Sanal gerçeklik; terapi; tasarım; sürükleyic