Türkiye’nin uluslararası ticarette karşılaştığı damping sorunu ve anti-damping vergisi uygulamaları - Yaman, Ayşenur (My University, 2019)
Uluslararası ticaret işlemlerinin artış gösterdiği günümüz dünyasında ülkeleryerli endüstrilerinin rekabet gücünü artırmak amacıyla çeşitli düzenlemeleryapmaktadırlar. Ülkeler rekabet gücünü artırmak için kullandıkları tarife, kota gibigeleneksel araçlar yerine modern korunma araçlarını tercih etme yoluna gitmektedir.Haksız rekabete neden olan damping uygulamalarına karşı kullanılan bu araçlardan biriolarak anti-damping önlemleri sayısı özellikle 2010 yılından itibaren artışgöstermektedir. Günümüzde bu önlemleri en sık kullanarak yerli endüstrisini korumayoluna giden ülke Amerika Birleşik Devletleri olarak karşımıza çıkmaktadır.Türkiye anti-damping önlemleri yoluyla yerli endüstrisini korumaya çalışanülkeler arasında üçüncü sırada yer almaktadır. Nisan 2019 itibarıyla 187 olarakgözlemlenen önlem sayısı Haziran 2019 itibarıyla 182 olarak karşımıza çıkmaktadır.Türkiye menşeli firmalar tarafından yerleşik firmalarına karşı en fazla sayıda önlemalınan ülkenin Çin Halk Cumhuriyeti olduğu tespit edilmiştir. Türkiye‘de yerleşikfirmalara yönelik olarak alınan önlemler incelendiğinde Haziran 2019 itibarıyla enyüksek sayının Amerika Birleşik Devletleri‘ne ait olduğu gözlenmektedir. Hazırlananbu çalışmada Türkiye firmaları tarafından uygulanmakta olan anti-damping önlemleriile Türkiye‘de yerleşik bulunan firmalara karşı yürürlükte bulunan önlemlerincelenmektedir.

In today's world, where international trade transactions are increasing,countries make various arrangements in order to increase the competitiveness of theirdomestic industries. Countries prefer to use modern protection tools instead oftraditional means such as tariff and quota to increase their competitiveness. The numberof anti-dumping measures has been increasing especially since 2010 as one of thesetools used against dumping practices causing unfair competition. Today, the UnitedStates is the country that uses the most common measures to protect the domesticindustry.Turkey is in the third rank through anti-dumping measures between countrieswhich are trying to protect the domestic industry. The number of measures observed as187 as of April 2019 which is 182 as of June 2019. Turkey based companies receivedthe highest number of measures against People‘s Republic of China. Considering themeasures taken against firms established in Turkey it is observed to be the highestnumber in the United States as of June 2019. In this study measures in force againstfirms in Turkey in addition to the anti-dumping measures being applied by Turkishcompanies are examined.
Keywords: Anti-Damping Önlemleri; Anti-damping Vergileri International Trade; Anti-dumping Duties; Anti-dumping Measures; Damping; Dumping; Fiyat Farklılaştırması; Haksız Rekabet; International trade; Price Discrimination; Turkey; Türkiye; Uluslararası ticaret; UnfairCompetition