Yatırım zamanlama opsiyonları ve bir uygulama - Karavardar, Alper (My University, 2008)
Yatırım Zamanlama Opsiyonları, Gerçek Opsiyonlar ÖZET YATIRIM ZAMANLAMA OPSİYONLARI VE BİR UYGULAMA İşletmenin mali kaynaklarının çeşitli yatırım projelerine nasıl dağıtılacağı konusu finans yazınının en eski ve en temel sorularından biridir. Yatırım projelerinin iktisadi analizi bu soruya verilen yanıtların bütününü kapsamaktadır. Günümüzde yatırım projelerine yönelik olarak yapılan değerlendirmeler indirgenmiş nakit akımları yaklaşımı çerçevesinde yapılmaktadır. Söz konusu yaklaşıma yöneltilen çeşitli eleştiriler neticesinde bugün finans literatüründe gerçek opsiyon düşüncesi ortaya çıkmıştır. Gerçek opsiyon düşüncesi finansal opsiyonlar ile aynı temellere sahip olup, indirgenmiş nakit akımları yaklaşımını tamamlayan bir anlayıştır. Yatırım zamanlama opsiyonları, faiz oranlarına bağlı olarak bir yatırım projesinin içermiş olduğu erteleme ve vazgeçme opsiyon değerlerini yansıtan bir gerçek opsiyon çeşididir. Bu opsiyonlar, faiz oranlarındaki değişimin ertelenebilir nitelikteki bir yatırım projesinin net bugünkü değeri üzerindeki etkilerini göstermektedir. Yatırım zamanlama opsiyonları faiz oranı değişkenine bağlı olarak yatırımın zamanlaması hakkında yatırımcılara bilgi verir. Bu çalışmada örnek bir yatırım projesi üzerinde, faiz oranlarının vade yapısını ilişkin modeller ve binomial opsiyon fiyatlama tekniği ile yatırım zamanlama opsiyonu kullanımı gösterilmiştir.

INVESTMENT TIMING OPTIONS AND AN APPLICATION The subject of allocating firms’ resources on various investment projects is one of the oldest and basic issue in the finance literature. Economic analysis of investment projects’ contains all answers to that question. Today, evaluations of investment projects’ are done in the frame of discounted cash flows. As a result of the critics which are done to this approach, the real option idea has appeared in finance literature. The real option idea has the same fundamentals with financial options, and it completes the discounted cash flows approach. Investment timing options are a real option type which reflects deferring and abandonning option values in an investment project. Those options show that the changes in the interest rates effect the net present value of a deferrable investment project. Investment timing options give information to investors about the investment timing according to the interest rate variable. In this study, an application of investment timing option is illustrated through interest rate term structure models and option pricing with binominal tree on an example of investment project.
Keywords: Muhasebe; Opsiyonlar (Finans); Yatırım Analizi