Mesleki teknik eğitim veren liselerin öğrenen örgütler olarak yapılandırılması - Baran, Hasan (My University, 1999)
Mesleki ve Teknik Eğitim veren okullar ülkemizde endüstriye ara eleman yetiştirme amaçlarından dolayı çok önemli bir yere sahiptirler. Mesleki ve Teknik Eğitim veren okulların eğitim programlarının gelişen teknolojiye uygun olması bir zorunluluktur. Mesleki ve teknolojik gelişmeler endüstride de önemli yer tutarlar. Bu gelişmelerden yoksun örgütler zaman içinde gelişen teknoloji ve mesleki kültür nedeniyle, müşteri ihtiyaçlarını karşılayamazlar. Bu durum örgütsel gelişme ve öğrenmeyi zorunlu bir hale getirir. Mesleki ve Teknik Eğitim veren liseler de örgütsel yapılarından dolayı bu öğrenme ihtiyacını yaşarlar. Mesleki ve Teknik Eğitim veren liselerin öğrenen örgütler olarak yapılandırılması için gerekli araştırma bu çalışmada yapılmıştır. Araştırmanın amacı, Mesleki Teknik Eğitim veren liselerin öğrenen örgütler olarak yapılandırılmasıdır. Bunun için Mesleki ve Teknik Eğitim veren liselerin yöneticileri üzerinde bir anket çalışması yapılmış ve bulgular değerlendirilmiştir. Bu çalışma yedi bölümden oluşmaktadır. Yayınlardır. Üçüncü bölümde araştırmanın yöntemi ile ilgili bilgiler verilmiştir. Dördüncü bölümde elde edilen bulgular incelenmiştir: yönetici denekler ile ilgili bulgular. Bu bulgulardan elde edilen bilgiler beşinci bölümde Tartışma bölümü adı altında yorumlanmıştır. Altıncı bölümde Sonuçlar ve son bölüm olan Öneriler de yedinci bölümü oluşturmaktadır. Araştırmanın bazı önemli sonuçları şunlardır: Mesleki ve Teknik Eğitim veren liselerde görev yapan yöneticilerin büyük çoğunluğu Teknik Eğitim Fakültesi mezunlarıdır. Genç yöneticilerin takım çalışması ve yetki dağıtımı etkinlikleri yaşlı yöneticilere göre daha azdır. Mesleki ve Teknik Eğitim veren liselerin yöneticilerinin kendilerini geliştirmek için yayın takip etme alışkanlıkları etkin değildir. Anadolu Meslek Lisesi ve Anadolu Teknik Lisesi yöneticilerinin yönetici becerileri, diğer mesleki okulların yöneticilerinden daha fazladır. Yönetimde problemler karşısında resmi yolları kullanan yöneticilerin kendilerini geliştirmek için yayın takip etme alışkanlıkları etkin değildir. Problemler karşısında resmi yolları kullanan yöneticiler, öğretmenlerin bilgi ve fikirlerine diğer yöneticilerden daha az başvurmaktadırlar. Araştırmanın bazı önerileri şunlarıdır: Mesleki ve Teknik Eğitim veren liselerin yöneticilerine öğrenen örgüt, toplam kalite ve takım çalışması eğitimleri verilmelidir. Yöneticilerin kişisel ve mesleki kültür durumları tanımlanmalı ve bu atamalarda kıstas olmalıdır. Yöneticilerin mesleki yenilikleri izlemek için birimler oluşturması resmi zorunluluk olarak işaret edilmelidir. Mesleki ve Teknik Eğitim veren liselerin programlarına gelişmeleri yansıtabilmek için yöneticileri bu konuda daha fazla yetki verilmelidir. Yöneticilerin sadece kişisel olarak ya da sadece yönetim birimi olarak karar almaları zorlaştırılmalı, okul ile ilgili kararlarda öğretmenlerin ve öğrencilerin katılımları resmi yollardan sağlanmalıdır.

In our country, occupational and technical high schools have an important role due to provide technical personnel to the industry. It must be necessary that education programmes of these schools are parallel to rapidly developing technology. Occupation and technological developments are also important in industry. Organizations which are deprived of developments, because of developing technology and occupational culture, can not meet the needs of customers. By the way, this leads to organizational development and learning becomes necessary. So, occupational and technical high schools due to their organizational structures also have the needs of learning of developing technology and occupational culture . The purpose of the research is that schools are redefined as learning organizations. For this study, public survey was made among managers of the occupational and technical high schools and the data was evaluated for this purpose. This study inculades seven section. The first part is the introduction. The second part is the related publications. In the third part, information about the method of the research is given. In the fourth part, the data optained from public survey is the data about mamager facts the result of section four are dicussed in section five as discussion. The sixth part is composed of results and finally the last section is suggestions. Some important points of the survey are as fallows: Most of managers of occupational and technical high schools are graduates of Faculty of Technical Education. Young managers are less efficient in the team work and distribution authority than older ones. The habit of following publications managers are not efficient in order to improve ownselves. Managers of Anatolian occupational and technical schools have more ability to manage than other occupational schools' managers. The habits of following publucations of managers which use official metods against administrative problems, are not efficient. The managers which use official metods againts problems apply knowlage and thoughts of teachers less than the other managers. Some of suggestions are es follows: Managers of occupationals and technicial high schools should be trained for learning organizations, total quality management and team study. Personel and occupational culture situations of managers should be defined and it must be a criteria for appointments. Construction of units in order to follow occupational developments must be obligation for managers. More authority must be given to managers to reflect developments into programmes of the schools. Participation of teachers and students, not only managers, in the decisions about their schools must be provited.
Keywords: MESLEK LİSELERİ; Teknik Eğitim