Hukuk uyuşmazlıklarında arabuluculuk sürecinde kişilerarası iletişimin önemi - Uzun, Emine (My University, 2025)
Hukuk uyuşmazlıklarında arabuluculuk sürecinde kişilerarası iletişimin önemi Hukuk uyuşmazlıklarında arabuluculuk süreci, kişilerarası iletişimin önemli bir yer tuttuğu ve taraflar arasındaki iletişimin merkezde olduğu bir alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemidir. Bu çalışmada hukuk uyuşmazlıklarında arabuluculuk sürecinde kişilerarası iletişimin rolü incelenmiş, iletişim tekniklerinin çözüm sürecine olan etkisi arabulucuların deneyimlerinden yola çıkılarak ortaya konulmak istenmiştir. Arabuluculuk sürecinin uygulamada hangi aşamalardan oluştuğu, bu süreçte iletişim unsurlarının nasıl rol oynadığı dikkate alınarak süreçte kişilerarası iletişimin yeri değerlendirilmeye çalışılmıştır. Arabuluculuğun iletişime dayalı bir süreç olması ve aynı zamanda bir iletişim süreç yönetimi niteliği taşıması, iletişim becerinin geliştirilmesini temel bir ihtiyaç haline getirmiştir. Bu açıdan çalışmamızda arabuluculuk ile kişilerarası iletişim arasındaki ilişkinin mevcut durumu, saha verileriyle ortaya konulmuş ve bu ilişki çerçevesinde geliştirilmesi gereken konular hakkında öneriler sunulmuştur. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden fenomonolojik yöntem kullanılmıştır. Amaçlı örneklem yöntemlerinden ölçüt durum örneklemesi yöntemiyle belirlenen, İstanbul ilinde aktif olarak görev yapan 15 arabulucuyla görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Veri toplama tekniği olarak yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşme tekniği kullanılmış ve bu sayede detaylı ve nitelikli bilgiler elde edilmek istenmiştir. Bu çalışma kapsamında, hukuk uyuşmazlıklarda arabuluculuk sürecinde kişilerarası iletişimin yeri hakkında kapsamlı bir değerlendirme yapılması amaçlanmaktadır.

The importance of interpersonal communication in the mediation process in legal disputes Mediation in legal disputes is an alternative dispute resolution method in which interpersonal communication plays a significant role and where communication between the parties is at the core. This study examines the role of interpersonal communication in the mediation process in legal disputes, exploring the impact of communication techniques on the resolution process based on the experiences of mediators. By considering the practical stages of the mediation process and the role of communication elements in this process, we attempt to assess the role of interpersonal communication in the process. The fact that mediation is a communication-based process and also carries the nature of a communication process management approach makes the development of communication skills a fundamental necessity. In this regard, our study explores the current state of the relationship between mediation and interpersonal communication using field data, and offers suggestions for improvement within this framework. The research utilizes a phenomenological method, a qualitative research design. Interviews were conducted with 15 active mediators in Istanbul, selected using the criterion case sampling method, a purposive sampling method. Semi-structured, in-depth interviews were used as the data collection technique to obtain detailed and qualified information. This study aims to provide a comprehensive assessment of the role of interpersonal communication in the mediation process in legal disputes.
The importance of interpersonal communication in the mediation process in legal disputes
Keywords: Arabulucu; Arabuluculuk; Communication; Hukuk ve yasama; Interpersonal communication; İletişim; Kişilerarası iletişim; Kişilerarası İletişim Mediator; Law and legislation; Mediation; Turkey; Türkiye