Foramen mentale etrafındaki kemik kalınlığının implant cerrahisindeki öneminin bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi - Öztürk, Özlem (My University, 2016)
FORAMEN MENTALE ETRAFINDAKİ KEMİK KALINLIĞININ İMPLANT CERRAHİSİNDEKİ ÖNEMİNİN BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET Dental implant cavitas oris’ de diş kayıplarında sıkça tercih edilen bir tedavi yöntemdir. Bu sebeple; implant uygulanan bölgenin anatomisi iyi bilinmelidir. Aksi halde bir takım sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir. Bu çalışmanın amacı; foramen mentale etrafındaki kemik kalınlığı hakkında bilgi sahibi olarak, foramen mentale üzerine uygulanan implantların kalitesini artırmaktır. Yapılan çalışmada; 100 kadın ve 100 erkek hastanın mandibula’ larına ait tomografi görüntüleri incelenmiştir. Taranan görüntüler üzerinde foramen mentale’ nin etrafında yer alan kemik dört bölüme ayrılmıştır. Buna göre foramen mentale ile crista alveolaris, basis mandibulae, facies vestibularis ve facies lingualis arasındaki kemik kalınlığı ölçülmüştür. Veriler; SPSS programında Kruskall- Wallis, Mann- Whitney U ve Dunn testleri ile değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler, foramen mentale’ nin etrafındaki kemik kalınlığının cinsiyet, yaş (18- 25, 26-50 ve 51 ve üzeri yaş grubu) ve dişli- total dişsizlik durumlarına göre nasıl değiştiğini gösterir. Cinsiyete göre; foramen mentale ile crista alveolaris (p=0.00), basis mandibulae (p=0.00) ve facies vestibularis (p=0.002) arasındaki kemik kalınlıklarında anlamlı bir değer bulunmuş olup elde edilen sonuçlara göre, kadınlarda erkeklere oranla daha incedir. Hastalar yaş bakımından değerlendirildiğinde; yaş ilerledikçe kemik kalınlığının inceldiği gözlenmektedir. 18- 25 yaş ve 51 ve üzeri yaş grubu hastalar ile birlikte 18- 25 yaş ve 26- 50 yaş grubu hastalar arasında a (p=0.001), b (p=0.002), c (p=0.003) değişkenleri bakımından anlamlı bir fark gözlenmiştir. Kadın ve erkek hastalar dişli ve total dişsiz olmak üzere iki gruba ayrılıp incelendiğinde; sadece foramen mentale ile crista alveolaris arasındaki kemik kalınlığı anlamlı bulunmuştur (p=0.00). Sonuç olarak; foramen mentale’ nin üzerine uygulanacak dental implantın uzun ömürlü olması için foramen mentale etrafındaki kemik kalınlığının ve bütün mandibula anatomisinin detaylı olarak bilinmesi gerekir. Mandibula, Foramen mentale, Dental implant , Bilgisayarlı tomografi THE EVALUATION OF BONE THICKNESS AROUND MENTAL FORAMEN IN RESPECT TO IMPLANT SURGERY BY USING COMPUTED TOMOGRAPHY 2.

Since dental implant is a widely preferred treatment for tooth loss, the information regarding the anatomy of the region is very essential for clinical practice to prevent side effects and malpractice. The purpose of this study is to improve the basic implant quality via obtaining and interpreting the thickness measurements of bony tissue surrounding the mental foramen.. In this study; we have examined computerized tomography images of mandibles obtained from 100 male and 100 female subjects. In the scanned images, the cortical bone surrounding the mental foramen is divided into four regions: the distances between mental foramen- alveolar crest, base of mandible, vestibular surface and lingual surface were measured. The data analysis was performed utilizing Kruskal- Wallis, Mann- Whitney U and Dunn statistical tests on SPSS. The results obtained were interpreted according to the changes on bone thickness surrounding mental foramen depending on gender, age ( groups are 18-25, 26-50 and 51 years and older) and dentation- edentation on subject groups. According to gender; statistical significance was found between alveolar crest (p=0.00), base of mandible (p=0.00), vestibular face (p=0.002) between men and women. The results demonstrates that, the bony tissue surrounding the mental foramen is thinner in women compared to men. In respect to the changes in age; the bone thickness of the bone surrounding the mental foramen decreases by age. The statistical analysis reveals significant results in comparison of 18-25 and 51 years and older subjects with 26- 50 and 51 years and older subjects a (p=0.001), b (p=0.002), c (0.003). When the subjects were subdivided into dentated-edentulous groups, the only statistical significance was observed in bone thickness between mental foramen and alveolar crest (p=0.00). Consequently; our results show that bony tissue thickness measurements surrounding the mental foramen and a solid knowledge regarding the general anatomical properties of the mandible are essential to have long lasting and healthy dental implants applied on mental foramen, Key words: Mandible, Mental foramen, Dental implant, Computed tomography
Keywords: Anatomi; Bilgisayarlı tomografi kullanımı; Cerrahi; Kemik