Uluslararası pazarlamada tarife dışı engellere yönelik AB-Türkiye teknik mevzuat uyumu ve telekomünikasyon sektöründe bir uygulama - Nurmukhametov, Akhat (My University, 2004)
Dünya ticaretinde GATT anlaşmalarıyla birlikte yeni yaklaşımlar baş göstermeye başlamıştır. Ticaretin önündeki sınırlamalar ve duvarlar kaldırılmaktadır. Dünya ticareti çok uluslu bir nitelik kazanmış, ülkeler malların ve hizmetlerin bir ülkeden bir diğerine gidişinde sadece kendi anlayışları doğrultusunda kısıtlamalar uygulayamaz olmuşlardır. Dünya ticaretindeki malların ve hizmetlerin serbest dolaşımı olarak görülen bu küreselleşme anlayışı yeni birliktelikler, yeni yaklaşımlar ve yeni politikaları da birlikte getirerek ticaret hayatına derin ölçüde nüfuz eder duruma gelmiştir. Büyük bir entegrasyon hareketi olan Avrupa Birliği üye ülkelerin uyumlaştırılmış teknik düzenlemelere uymalarını sağlamaktadır. Türkiye, 1999 Helsinki zirvesi ile Avrupa Birliği'ne resmi adaylık statüsü kazanmış ve bu nedenle uyumlaştırma çalışmalarına başlamıştır. Bu bağlamda Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde Teknik Mevzuat Uyum çalışmaları büyük önem taşımaktadır. AB teknik düzenlemelerin gereklerini yerine getirmeden Avrupa Birliği ile ticaret mümkün değildir. Bu çalışma ile dünya refahını genelde olumsuz etkileyen tarife dışı engeller tespit edilmeye ve Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyelik hedefine ilerlerken ekonomik entegrasyonu güçlendirecek Teknik Mevzuat Uyumunun gelişim süreci ve etkileri anlatılmaya çalışılmıştır. Çalışma dört bölüm altında gerçekleştirilmiştir. Birinci bölümde, dış ticaret engellerini oluşturan tarifeler ve tarifedışı engel kavramları izah edilmiş, tarife ve tarifedışı engel türleri tek tek teorik tanımlarla açıklanmıştır. İkinci bölümde, Avrupa Birliğinin ürünlere ilişkin teknik mevzuatın uyumlaştırılması çerçevesinde Avrupa Birliği içinde teknik engellerin kaldırılma süreci ele alınmıştır. Üçüncü bölümde Çerçeve Kanun ve dört adet Yönetmenlik değerlendirilmiştir. Dördüncü bölüm ise çalışmanın teorik kısmını teşkil eden ilk üç bölümünde incelenen teknik mevzuat uyum sürecinin telekomünikasyon sektörüne etkisini pratikte araştırmak amacıyla yapılan bir uygulama bulgularını kapsamaktadır. Mevzuat uyumunun devam eden bir süreç olduğu ve Türkiye'de mevzuatın uygulanması için gereken oluşumların tamamlanması gerektiği tespit edilmiştir. New approaches have emerged with the signing of GATT Agreements. Barriers to trade have been disappearing. Due to the fact that international trade has become highly interdependent, governments could not impose barriers to movements of goods and services at their will. Alongside globalization process of the international trade new approaches and new trade blocs have emerged and begun to reshape the world economy. The European Union is the most influential among such entities. Common technical regulations have played a vital part in creating the Single Market. Turkey has become a candidate to the full membership to EU at Helsinki Summit, held in 1999, and therefore commenced on harmonization process. In this respect, adjustment of technical legislation is very significant in achieving the ultimate goal of full membership to the EU or simply in securing exporting goods and services to the EU. The purpose of this study is to explore non-tariff barriers to trade and to evaluate the process of technical harmonization within EU and Turkey. This study consists of four chapters. The different types of tariff and non-tariff barriers are explained in the first chapter. The second chapter deals with the process of technical barriers elimination in the context of technical harmonization process in EU. In the third chapter the Framework Law and four Regulations regarding to the application of the mentioned law are described. The last chapter contains the findings of the research that was conducted in order to find out the effect of technical harmonization on Turkish telecommunication sector. This study documents that technical harmonisation is an ongoing process and specified conditions necessary to the accomplishment of the process should be completed.
Keywords: Pazarlama; Uluslararası Ticaret