dünya ekonomisinde kriz ve türkiye'de üretim yapısı üzerindeki etkileri - (:unkn) unknown (My University, 2013)
2007 yılında ABD'de başlayan ve 2008 yılından itibaren başta Avrupa olmak üzere dünya ekonomisine yayılan finansal sektördeki sorunların tetiklediği küresel iktisadi kriz ülke ekonomileri üzerinde üretim, istihdam ve refah düzeylerinde önemli etkilerde bulunmuş, ağır tahribatlar yaratmıştır. Dış Ticaret, sermaye hareketleri ve bütçe mekanizmaları üzerinden yayılan kriz Türkiye de dahil olmak üzere Gelişmekte Olan Ülke ekonomilerini büyük çapta sarsmıştır. Bu çalışmada küresel iktisadi krizin Türkiye ekonomisi, özellikle de imalat sanayisi üzerindeki etkilerini ortaya koymak amaçlanmaktadır. İmalat sanayisinde yapısal dönüşümün uzunca bir süredir hayata geçirilememiş olması sonucunda krizin de etkisi altında özel sektörün yatırım profili değişmekte, bu eğilim ise başta sanayi olmak üzere ekonominin üretim yapısında "istihdamsız büyüme"ye yol açmaktadır. Çalışmanın temel tespiti, Türkiye ekonomisi ve sanayisinin dış şoklar karşısındaki kırılganlığının, ülkedeki sermaye birikiminin bağımlı ve çelişkili yapısının bir ürünü olarak rekabet gücünün artırılamamasından kaynaklandığıdır.

Global economic crises which began 2007 in USA as financial crisis and then widespread to the world economy, especially European countries and thereby hit hard many countries in production, employment and wealth levels. This global crisis was transmitted through foreign trade, capital flows and budget mechanisms to developing economies. This study aims to explain the impacts of global economic crisis to Turkish economy, especially to its production structure. Structural transformation of Turkish manufacturing industry though intended since many years, could not be realised since many years. Under the pressure of economic crisis investment patterns of private sector changed and effected manufacturing industry as “jobless growth". This study concludes that vulnerability of Turkish economy originates in the limitations of improving its competitiveness as result of the dependent and contradictory nature of its capital accumulation.
Keywords: İşletme Finans; İktisat; Uluslararası İlişkiler; İşletme