Sigortacılıkta sermaye yeterliliği’nin Türk sigorta şirketlerinin AB’ye uyumu açısından incelenmesi - Kartal, Cem (My University, 2013)
Sigorta sektörü ekonomik büyümede önemli bir role sahiptir. Sigorta şirketleri, ekonomik büyümeye katkı sağlarlar. Sigorta sektörünün temel görevi; sigortalıları ve ekonomiyi gelecekteki riskler sonucu ortaya çıkacak kayıplara karşı koruma altına almaktır. Son yıllarda sigortacılık sektöründe yaşanan ekonomik krizler nedeniyle düzenleyici kuruluşlar sermeye yeterliliği(solvency) ile ilgili yeni düzenlemeler yayınlamışlardır. Sermaye yeterliliği Avrupa Komisyonu tarafından yürütülen Avrupa Sigorta Pazarı için bir modernleştirme projesidir. Yükümlülük karşılama yeterliliği hesaplamasının, sigorta şirketlerinin mali yapısını en doğru ve en gerçekçi şekilde yansıtması için, şirketlerin karşı karşıya kaldığı tüm risklerin dikkate alınması gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, Avrupa Birliği ve Türk sigorta sektörü için önemli olan Solvency II Projesi’nin içerigini ve sigorta sektörüne olan etkilerini incelemektir. Solvency II, risk, sermaye yeterliliği, riske maruz değer (VaR), temerrüt halinde kayıp(LGD), Basel II.

Insurance sector has a important role in the economic growth. Insurance companies contribute a lot to economic development. Insurance sector protects insured people and economy from the risk of loss threat and adopt this as a main responsibility. The increase in the number of companies that are in financial instability damaged public opinion on insurance sector seriously and led to concerns related with the efficiency of the regulations about the insurance sector. Solvency II is the project led by the European Commission with the objective of modernising European insurance regulations. The computation of the competence of the insurers’ liabilities should reflect the financial structure of the insurance company in the most accurate and realistic way. Hence, the risks of the companies should be carefully taken into consideration. The aim of this study is to analyze the content and the possible effects of Solvency II, being prominent both for EU and Turkey on insurance sector. Key words: Solvency II, risk, capital adequacy, value added risk(VaR), loss given default(LGD), Basel II.
Keywords: Muhasebe; Sigorta Şirketleri; Sigorta, İşletme; Türkiye