Bağımsız denetim ve yeminli mali müşavirlik mesleği - Çelebi, Ali (My University, 2002)
BAĞIMSIZ DENETİM VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK MESLEĞİ Çalışma, 8 ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümünde; denetim faaliyetleri ve mesleği ile bağımsız denetim kavramlarına ait açıklamalara yer verilmiştir. İkinci bölümde; Türkiye'de yapılan denetim uygulamaları özetlenerek bağımsız denetimin konumu belirtilmiştir. Daha sonra ülkemizde uygulanan bağımsız denetim mesleği ile ilgili resmi düzenlemeler tanıtılmış ve değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde; 3568 sayılı kanun kapsamında Yeminli Mali Müşavirlerin bağımsız denetimi ile ilgili genel tasdik normlarına, denetim prosedürlerine ve Yeminli Mali Müşavirlerin uyması gereken zorunluluklara yer verilmiştir. Dördüncü bölümde; temel mali tabloların düzenlenme ilkeleri ve mali tablolarda yer alan hesapların denetlenmesi sırasında gözönünde bulundurulması gereken hususlara yer verilmiştir. Beşinci bölümde; dönem sonu işlemlerinde özellik gösteren konulardan reeskont işlemleri, emtia değerlemesi, amortismanlar, yeniden değerleme, maliyet artış fonu, finansman gider kısıtlaması ve yenileme fonu hakkında açıklamalara yer verilmiştir. Altıncı bölümde, uygulama sırasında elde ettiğimiz bulguların yorumu yapılarak, mesleğin gelişmesi ve standartlarının yükseltilmesinde alınabilecek önlemler için önerilerde bulunulmuştur. Yedinci bölümde ise; bu çalışmanın hazırlanmasında yararlanılan yayınlara ve kaynaklara yer verilmiştir. Sekizinci bölümde; Yeminli Mali Müşavirlik Sürekli Denetleme ve Tasdik Raporu örneği verilmiştir THE PROFESSİON OF INDEPENDEN SUPERVİSİON AND OFFİCİALLY SWORN FİNANCİAL CONSULTANCY The study is composed of 8 parts: In the first part, explanations about supervising activities and profession and the concepts of independent supervision are given. In the second part, supervision practices applied in Turkey are outlined and the position of independent supervision is stated. Then official regulations about the profession of independent supervision applied in our country are introduced and evaluated. In the third part, general confirmation norms about the supervision of officially sworn financial consultants, supervision procedures and the obligations that officially sworn financial consultants must follow in accordance with the act 3568 explained. In the fourth part, the principles of the arrangements of the fiscal tables (financial statements) and the things that should be considered in the control of the accounts that are in the tables are explained. In the fifth part, brief explanations are given about the activities which have to be done at the end of the periods like depreciation, cost increase rate, controlling financial expenses etc. In the sixth part, comments will be done about the findings which are handled from the activities to improve this occupation and increase standards. In the seventh part, the publications and the resources that have been used in the preparation of this study are stated. In the eighth part, an example of Independent Supervision and Officially Sworn Financially Consultant report is given.
Keywords: Denetim; Muhasebe Denetleme; Muhasebeciler