Basketbolda özelleştirilmiş pliometrik antrenmanın motor gelişim üzerine etkisinin incelenmesi - Güneş, Tayfun Doruk (My University, 2008)
Basketbolda oyunun doğası gereği sıçramalı hareketler çok önemli bir yer kazanmaktadır. Yapılan son araştırmalar sıçramalar üzerinde yoğunlaşmıştır. Bununla birlikte sıçrama çalışmalarının modern pliometrik çalışmalar ile birleştirilmesi önem kazanmaktadır. Bu çalışmanın amacı elit basketbolcularda klasik antrenmana eklenen modern pliometrik çalışmaların salt klasik basketbol antrenmanına karşı etkilerinin incelenmesidir. Çalışmaya yaş ortalaması 24 ve üzeri 19 profesyonel basketbolcu katılmıştır. Sporcular ratgele seçim yöntemi ile iki ayrı gruba ayrılmıştır: grup 1: deney grubu-modern pliometrik antrenman grubu (n=10), grup 2: kontrol grubu-klasik basketbol antrenman grubu (n=9). Sporcular toplam beş aylık (haftada 2 modern pliometrik çalışma) antrenman programına tabi tutulmuştur. İki grup ta her bir aylık tamamlandığında 20m. sprint, dururak uzun atlama, dikey sıçrama ve adım alarak dikey sıçrama testlerine tabi tutulmuştur. İstatistiksel analizler için SPSS for Windows paket kullanılmıştır. Tanımlayıcı istatistik olarak aritmetik ortalama ve standart sapma teknikleri kullanılmıştır. Yorumlayıcı istatistik için ise tekrarlı ölçümler varyans analizi tekniği kullanılmıştır (repeated measures ANOVA 2x5). Araştırmamızda elde ettiğimiz sonuçlar, pliometrik çalışmalarla birleştirilen basketbol antrenmanının bağımlı değişkenlerimizin tamamı üzerinde olumlu etkiler yaptığını ve bu etkilerin özellikle 20 m. sprint performansı ve adım alarak dikey sıçrama değerlerinde ortaya çıktığını göstermiştir (p<0,05). Sonuçlar derinlemesine tartışılıp yorumlanmıştır. Anahtar sözcükler: pliometrik antrenman, basketbol, elit sporcular.

Analyze of The Effectiveness of Specialized Basketball Plyometric Drills on Motor Development In the nature of Basketball game, jumps take a big important place. Recently, researchers focused on jumps. Moreover, to add plyometrics in jump exercises gets importance in this field. The aim of this study was to determine effectiveness of added plyometric drills to classic basketball training on elite basketball players. There were 19 volunteer elite basketball players in the study. Players were randomly divided two parts as group 1 = 10 and group 2 (control group which was made only classic basketball training) = 9, total 19 players. Combined training programme was performed for 5 months to players. At the end of each month 20 m. sprint performance, vertical jump, step taking vertical jump and standing long jumps tests were perofrmed to players and got their tests values. For the statistical analysis SPSS for Windows packet programme was used to analyze data. Descriptive statistics of players were analyzed by arithmetic averages and standard deviation. Repeated measures ANOVA technic was used to analyze inferential statistics. Results indicated that compound trainings - plyometric drills and basketball trainings – positively effected all dependent variables, especially on 20m sprint performances and step taking vertical jump values (p<0,05). Results were further discussed and elaborated. plyometric drills, basketball, elite players.
Keywords: Antrenman; Basketbol; Beden Eğitimi ve Spor