Elektroeğirme yöntemi ile kanser tedavisine yönelik inula helenium ekstraktı ve amigdalin yüklü nanofiberlerin üretimi - Sulutaş, Rabia Betül (My University, 2024)
Kanser hastalığı dünya çapında en yaygın ölüm sebebi olarak tanımlanmaktadır ve küresel boyutta bir sağlık problemidir. Kanser türleri arasında en sık görülen kolon kanseri, ölümcül kanserler içerisinde yer almaktadır. Kanser tedavisi için nanoteknolojik yöntemlerle üretilen biyomalzemeler, mevcut tedavi stratejilerinden daha etkili ve tamamlayıcıdır. Nanofiber yapı iskeleleri, kanser tedavisinde kullanılabilen, biyouyumlu polimerler ve kanser önleyici ilaçlar, bitki ekstrakları ile kompozitler halinde üretilebilen biyomateryallerdir. Bu çalışmada lokal kolon kanseri nüksetmesini önlemek amacıyla elektro-eğirme yöntemiyle amigdalin (AMG) ticari ilacı ve Inula helenium (I.H) bitki ekstraktı yüklü polilaktik asit (PLA) ve polivinil pirolidon (PVP) polimerlerinden oluşan nanofiberler üretilmiştir. Üretilen nanofiberlerin taramalı elektron mikroskobu (SEM) görüntüleri incelendiğinde PLA/ PVP grubunun fiber çapı 443,74±79 nm olarak ölçülmüştür ancak I.H bitki ekstraktı ve AMG ilacının ilavesi fiber çaplarında kalınlaşma etkisi yaratmıştır. UV Spektrofotometre ile yapılan ilaç salım sonuçları, IH bitki ekstraktı ve AMG ilacı yüklü nanofiberli yamaların 180 saat içinde kontrollü salım periyodunu göstermektedir. İn-vitro sitotoksisite sonuçları analiz edildiğinde tüm nanofiberlerin HCT-116 kolon kanseri hücrelerine karşı sitotoksisiteyi tetiklemede etkili olduğu görülmüştür. En etkili grup I.H ekstraktı ve AMG ilacının birlikte nanofiber üzerine yüklendiği gruptur. I.H bitki ekstraktı ve AMG ilacı, in-vitro deneylerde kolon kanseri hücre dizisi üzerinde etki göstermiştir. Sonuç olarak bu tez çalışmasında yapılan testler ve deney sonuçlarına bakıldığında hem bir ticari ilacın hem de bir bitki ekstraktının farklı kombinasyonlarları nanofiber lif materyali formunda incelenmiştir, karşılaştırılmıştır ve katı tümör hücreleri üzerindeki lokal tekrarlama riskinin azaltılması amaçlanmıştır.

Cancer disease is defined as the most common cause of death worldwide and is a global health problem. Colon cancer, the most common type of cancer, is among the deadly cancers. Biomaterials produced with nanotechnological methods for cancer treatment are more effective and complementary than existing treatment strategies. Nanofiber scaffolds are biomaterials that can be used in cancer treatment, biocompatible polymers and anticancer drugs, and can be produced as composites with plant extracts. In this study, the effect of nanofibers consisting of polylactic acid and polyvinyl pyrrolidone polymers loaded with amygdalin (AMG) commercial drug and Inula helenium (I.H) plant extract by electrospinning method in order to prevent local colon cancer recurrence. When scanning electron microscope images were examined, the fiber diameter of the polylactic acid and polyvinyl pyrrolidone group was measured as 443.74±79 nm, but the addition of Inula helenium plant extract and amygdalin drug caused a thickening effect on the fiber diameters. Drug release results using UV Spectrophotometry show the controlled release period of nanofibrous patches loaded with Inula helenium plant extract and amygdalin drug within 180 hours. When in-vitro cytotoxicity results were analyzed, it was seen that all nanofibers were effective in triggering cytotoxicity against HCT-116 colon cancer cells. The most effective group is the group in which I.H extract and AMG drug are loaded onto the nanofiber together. I.Hplant extract and AMG drug showed effects on colon cancer cell line in in-vitro experiments. As a result, looking at the tests and experimental results performed in this thesis study, different combinations of both a commercial drug and a plant extract in the form of nanofiber fiber material were examined and compared and it was aimed to reduce the risk of local recurrence on solid tumor cells.
Production of inula helenium and amygdalin loaded nanofibers for cancer treatment by electrospin method
Keywords: colon cancer; Colonic diseases; drug delivery system; electrospin; elektro-eğirme; ilaç taşıma sistemi; Kolon hastalıkları; kolon kanseri; Metallurgical engineering; Metalurji mühendisliği; nanofiber; nanofibrous