Vergi yargılaması hukukunda delil kavramı - Çelen, İsa (My University, 2019)
Hukuki anlamda uyuşmazlığa sebep olan bir fiil ya da hukuki durumun olup olmadığını, uyuşmazlığı ispat etmek açısından taraflar arasında kullanılan ispat vasıtaları olarak tanımlanan ve hemen hemen tüm yargılama hukuku dallarını ilgilendiren delil kavramı, vergi yargılaması hukukunda da yargılama süjeleri olarak hem vergi idaresi ile vergi mükellefi hem de vergi yargıcı açısından oldukça önemlidir. Nitekim maddi gerçeğin ortaya çıkarılmasının amaçlandığı vergi yargılamasında deliller, bir yandan dava taraflarının iddia ve savunmalarını ispatlayabilmeleri ve bu sayede haklılıklarını ortaya koyabilmelerine hizmet ederken, diğer yandan da uyuşmazlığa ilişkin olayın delillerle olan bağlantısını saptamak suretiyle kararı verecek olan vergi yargıcına da hizmet etmektedir. Vergi yargılaması hukukunda bu denli önemli işlevlere sahip delillerin, yargılama süjeleri açısından hangi durumlarda delil niteliği teşkil edeceği konusu da tarafların dava ile ulaşmak istedikleri sonuçla doğrudan ilintilidir. Dolayısıyla vergi yargılaması hukukunda maddi gerçeği ifade eden vergiyi doğuran olayın ispatında gerek vergi idaresinin gerekse de vergi mükellefinin maddi olaya ilişkin iddialarını hukuka uygun ve somut delillere dayandırmaları,bu iddiaların yargı nezdinde kabul görüp görmemesi açısından önem arz etmektedir.

The concept of evidence, which is defined as the means of proof that is used between the parties in order to prove the dispute, whether there is an act or legal situation that causes legal dispute, and the concept of evidence that concerns almost all the branches of jurisdiction, is also very important for the tax judge. As a matter of fact, in the tax proceedings in which the material fact is aimed to be revealed, the evidence serves the tax judge who will be able to prove the claims and defenses of the parties and thus to prove their rightfulness while determining the connection of the case with the evidence. The issue in which the evidence with such important functions in tax jurisdiction will constitute the nature of evidence in terms of the judges is also directly related to the outcome of the parties. Therefore, it is important for the tax administration and the taxpayer to base their claims on the material facts in accordance with the legal and concrete evidence in the proof of the fact that gives rise to the tax that expresses the material fact.
Keywords: Delil; Evidence; İspat Tax Jurisdiction; Proof; Vergi Yargısı