Tanzimat romanında şair tipleri - Çolak, İnci Aydın (My University, 2005)
“Tanzimat Romanında Şair Tipleri” başlıklı çalışmamızın giriş bölümünde, Tanzimat Fermanı’nın toplumsal yaşamımıza getirdiği değişiklikler üzerinde durduk. “Bu değişikliklerin edebiyatımıza yansıması nasıl oldu?” sorusunu cevapladık. Giriş bölümünde diğer bölümlerin daha iyi anlaşılabilmesi için “roman, şair, tip” sözcüklerinin anlamlarını açıkladık. Çalışmamızın birinci bölümünde sırasıyla Namık Kemal’in, Ahmet Midhat Efendi’nin, Recaizade Mahmut Ekrem’in, Mizancı Mehmet Murat’ın, Nabizade Nazım’ın, Samipaşazade Sezai’nin ve Fatma Aliye Hanım’ın romanlarını inceledik. Bu eserlerde çizilen şair tiplerinin, yazarların hayat bakış açısıyla, toplumsal olaylara duyarlılığıyla ilişkili olduğunu ortaya koymaya çalıştık. Çalışmamızın ikinci bölümündeyse, Tanzimat döneminde yazılan uzun hikâyelere yer verdik. Bunun nedeni roman ve uzun hikaye arasındaki farkın o dönemde henüz belirginleşmemiş olmasıdır. Bu bölümde Ahmet Midhat Efendi ile Recaizade Mahmut Ekrem’in hikâyelerini inceledik. Sonuç bölümünde çalışmamızın bütününü taslak biçiminde gösterdik. Bu taslak ayrıntılı olarak açıklanarak , genel bir değerlendirme yaptık. UMMARY The introduction part of the study titled “ Poet Types İn The Tanzimat Novels” dwelled upon Tanzimat reforms that brought innovations to our social life. The question of “How did these innovations reflect to our literatue?” was answered. In order to understand the other parts of tne study, the meanings of words “novel, poet, type” were explained in the introduction part. The novels of Namık Kemal, Ahmet Midhat Efendi, Recaizade Mahmut Ekrem, Mehmet Mizancı Murat, Nabizade Nazım, Samipaşazade Sezai, and Fatma Aliye Hanım were respectively analyzed in the first part of the study. The relation between poet types that are drown inthese Works, the life views of the writers anda their sensitivity to social events was tried to be proved. Long stories are written in the Tanzimat Period took place in the second part of our study. The reason is because the difference between the novel and the long story had not become clear yet. The stories of Ahmet Midhat Efendi and Recaizade Mahmut Ekrem took place in this part. İn the conclusion part , the whole study was shown as a table. There was made a general assessment as this table explained in detail.
Keywords: Türk Romanı