Biyodizel n-oktanol yakıt karışımına nanopartikül ilavesinin motor performansı ve yanma üzerine etkisinin incelenmesi - Demirtaş, Güven (My University, 2023)
Bu çalışmada, biyodizel, n-oktanol ve nanopartikül karışımlarının motor performansı, egzoz emisyonları ve yanma karakteristiklerine etkisi incelenmiştir. Deneysel çalışma için altı farklı test yakıtı hazırlanmıştır. Bu yakıtlar, saf dizel, saf biyodizel, biyodizel/ n-oktanol karışımı, biyodizel/ n-oktanol/ 100ppm çok duvarlı karbon nanotüp (MWCNT), biyodizel/ n-oktanol/ 100ppm bor oksit (B2O3) ve biyodizel/ n-oktanol/ 150ppm B2O3’tür. Deneysel çalışmada, 1,12 litre silindir hacmine sahip, tek silindirli, common rail direkt enjeksiyon sistemine sahip, ön püskürtmeli bir dizel motor kullanılmıştır. Deneyler, maksimum motor momentinin elde edildiği 1500 d/ d sabit hızda ve dört farklı motor yükünde (%25, %50, %75 ve %100) gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, biyodizel ve karışım yakıtlarının dizele göre motor performansı, egzoz emisyonları ve yanma karakteristikleri tartışılmıştır. Volumetrik verim yüke bağlı olarak tüm test yakıtlarında artmıştır. H/ Y oranı MWCNT ilavesi ile genellikle azalmıştır. Motor gücü, fren termik verim (FTV) ve egzoz gaz sıcaklığının (EGS) maksimum değerleri ile fren özgül yakıt tüketimi (FÖYT) ve fren özgül enerji tüketiminin (FÖET) minimum değerleri saf dizel çalışmasında elde edilmiştir. Saf biyodizel çalışmasında yanma verimi diğer test yakıtlarına kıyasla daha yüksektir. Yakıta 100 ppm B2O3 ilavesi ile hidrokarbon (HC) emisyonu önemli ölçüde azaltılmıştır. Saf dizel ile çalışmada, azot monoksit (NO) ve karbondioksit (CO2) emisyonları diğer test yakıtlarına kıyasla daha düşüktür. En yüksek CO2 ise, 150 ppm B2O3 katkısı ile ölçülmüştür. MWCNT ile çalışmada, tüm yük şartlarında maksimum silindir içi gaz basıncı, saf dizel kullanımı ile ölçülmüştür. %25 ve %50 yük şartlarında 100 ppm B2O3 katkısının silindir içi gaz basıncını arttırdığı tespit edilmiştir. En kısa tutuşma gecikmesi (TG) süresi saf dizel ile sağlanmıştır. %25 yük şartlarında, en yüksek ısı dağılımı MWCNT katkısı sağlanmıştır. Karışım yakıta 100 ppm ve 150 ppm B2O3 katkısının %25 ve %50 yük şartlarında saf dizele kıyasla daha yüksek ısı dağılımı sergilediği gözlemlenmiştir.

In this study, the effects of biodiesel, n-octanol and nanoparticle blends on engine performance, exhaust emissions and combustion characteristics were investigated. Six different test fuels were prepared for the experimental study. These fuels are pure diesel, pure biodiesel, biodiesel/ n-octanol blend, biodiesel/ n-octanol/ 100ppm multi walled carbon nanotube (MWCNT), biodiesel/ n-octanol/ 100ppm boron oxide (B2O3) and biodiesel/ n-octanol/ 150ppm B2O3. In the experimental study, a single-cylinder, common rail direct injection system, pre-injected a diesel engine with a cylinder volume of 1,12 liters was used. The experiments were carried out at a constant speed of 1500 rpm, at which the maximum engine torque was obtained, and at four different engine loads (25%, 50%, 75% and 100%). In the study, the engine performance, exhaust emissions and combustion characteristics of biodiesel and blended fuels compared to diesel were discussed. Volumetric efficiency increased in all test fuels depending on the load. The H/ Y ratio generally decreased with the addition of nanoparticles. The maximum values of engine power, brake thermal efficiency and exhaust gas temperature and the minimum values of brake specific fuel consumption and brake specific energy consumption were obtained in pure diesel operation. Combustion efficiency is higher in pure biodiesel operation compared to other test fuels. By adding 100 ppm B2O3 to the fuel, hydrocarbon (HC) emissions were significantly reduced. In pure diesel operation, nitrogen monoxide (NO) and carbon dioxide (CO2) emissions are lower compared to other test fuels. The highest CO2 emissions were measured with fuels containing 150 ppm B2O3 additives. In the study with MWCNT, the maximum in-cylinder gas pressure under all load conditions was measured using pure diesel. It was determined that 100 ppm B2O3 additive increased in-cylinder gas pressure at 25% and 50% load conditions. The shortest ignition delay time was achieved with pure diesel. At 25% load conditions, the highest heat release rate was provided by MWCNT additive. It was observed that 100 ppm and 150 ppm B2O3 additives to the blended fuel exhibited a higher heat release rate compared to pure diesel at 25% and 50% load conditions.
Investigation of the effect of adding nanoparticles to biodiesel n-octanol fuel mixture on engine performance and combustion
Keywords: Biodiesel fuels; Biyodizel yakıtlar; combustion; egzoz emisyonları; exhaust emissions; Motor Performansı; Motorlar; Motors; nanoparticle; Nanopartikül Engine performance; Yanma