Sezaryen sonrası sıcak su uygulamasının ağrı, konfor ve yaşam bulgularına etkisi - Sivri, Tuğba (My University, 2024)
Amaç: Bu çalışma, sezaryen sonrası sıcak su uygulamasının hastanın ağrı, konfor ve yaşam bulguları üzerine olan etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Araştırma Haziran 2022- Eylül 2023 tarihleri arasında İstanbul’da bulunan bir Eğitim ve Araştırma Hastanesinin Doğum ve Kadın Hastalıkları kliniğinde randomize kontrollü tek kör deneysel tipte gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini sezaryen ameliyatı olan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 87 kadın oluşturmuştur (Deney Grubu= 43, Kontrol Grubu= 44). Deney grubunda yer alan katılımcılara post-op 2. ve 6. saatlerde 20 dakika süreyle ayağa sıcak su uygulaması yapılmıştır. Verilerin elde edilmesinde tanıtıcı bilgi formu, Görsel Kıyaslama Ölçeği (GKÖ), Doğum Sonu Konfor Ölçeği (DSKÖ) ve sezaryen sonrası hasta değerlendirme formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 20 programına aktarılmış ve araştırmacılar tarafından değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde bağımsız gruplar t testi, Mann Whitney-U testi, bağımlı gruplar t testi, Wilcoxon testi ve kategorik verilerin karşılaştırılmasında ise Fisher’s Exact test kullanılmıştır. Bulgular: Çalışma sonucunda deney grubundaki katılımcıların her iki uygulama öncesi ağrı puanlarının uygulama sonrası ve kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde azaldığı belirlenmiştir (p<0,01). Deney grubundaki katılımcıların DSKÖ puan ortalamalarının kontrol grubu katılımcılara göre daha yüksek olduğu saptanmıştır (p<0,05). Deney grubu katılımcıların birinci ve ikinci uygulama sonrası vücut ısısı ölçümlerinin uygulama öncesi ölçümlerine ve kontrol grubu katılımcılara göre anlamlı düzeyde daha düşük olduğu bulunmuştur (p<0,05). Deney grubu katılımcıların birinci uygulama sonrası oksijen satürasyonu ölçümlerinin kontrol grubu katılımcılara ve uygulama öncesi oksijen satürasyon ölçümlerine göre anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). Değerlendirilen sistolik ve diastolik kan basınçları ve nabız ölçümlerinde deney ve kontrol grubu katılımcılar arasında anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: Elde edilen bulgular doğrultusunda sezaryen sonrası ayağa sıcak su uygulamasının ağrı düzeyini azaltarak, konfor düzeyini arttırdığı, vücut ısısını düşürdüğü ve oksijen satürasyonunu arttırdığı, kan basınçları ve nabız değerleri üzerine etkisinin olmadığı söylenebilir.

Aim: This study was conducted to determine the effect of the hot water application on post-cesarean section pain, comfort and vital findings. Materials and Methods: This study was conducted between June 2022-September 2023 a Gynecology and Obstetrics Clinic of Training and Research Hospital located in İstanbul a randomized controlled single-blind experimental type. The sample of the study will consisted of 87 mothers (43 experimental and 44 in the control group) who post-cesarean section and agreeing to participate in the study. Participants in the experimental group were applied hot water to their feet for 20 minutes at the 2nd and 6th post-operative hours. Research data were collected with Introductory information form, Visual Analogue Scale (VAS), Postpartum Comfort Scale (PCS) and post-cesarean patient evaluation form. The obtained data were transferred to the SPSS 20 program and evaluated by the researchers. In the analysis of data, independent groups t test, Mann Whitney-U test, dependent groups t test, Wilcoxon test and Fisher's Exact test were used to compare categorical data. Results: As a result of the study, it was determined that the pain scores of the participants in the experimental group before both applications decreased significantly compared to the post-application and control group (p <0.01). It was determined that the average PCS score of the participants in the experimental group was higher than the participants in the control group (p <0.05). It was found that the body temperature measurements of the experimental group participants after the first and second application were significantly lower than the before application measurements and the control group participants (p <0.05). The oxygen saturation measurements of the experimental group participants after the first application were found to be significantly higher than the control group participants and the oxygen saturation measurements before the application (p <0.05). No significant difference was detected between the experimental and control group participants in the evaluated systolic and diastolic blood pressure and pulse measurements (p <0.05). Conclusion: As a result, it can be said that applying hot water to the feet after cesarean section were reduces pain, increases the level of comfort, lowers body temperature, increases oxygen saturation but hadn’t effect on on blood pressure and pulse findings.
The effect of hot water application on post-cesarean section pain, comfort and vital findings
Keywords: Ağrı; Comfort; Doğum hemşireliği; Hemşirelik; Hemşirelik Bakımı Cesarean Section; Hot Water; Konfor; Nursing; Nursing Care; Obstetric nursing; Pain; Sezaryen; Sıcak Su