Internet banking in der Türkaei entwicklung, analyse, modellierung - Yılmaz, Yusuf (My University, 2001)
Son yıllarda süratle gelişen İnternet bankacılıği, iki önemli gelişmeyi, hizmet sektörünü fetheden interneti ve bankacılıktaki yapısal değişimi, biraraya getirmektedir. İnternet bankacılığı, son yıllarda ortaya çıkmasına rağmen günümüzde bankacılık işlemlerinde önemli bir yer tutmaktadır. Bankalar açısından işlem maliyetlerini düşürmesi , müşteri memnuniyetini arttırması ve de önemli bir rekabet unsuru olmasından ötürü; müşteri açısından ise bankacılık işlemlerinin zaman ve mekandan bağımsız olarak daha hesaplı yapılabilmesi nedeniyle önemini giderek arttırmaktadır. Türk bankaları, elektronik bankacılığı ABD ve Almanya gibi Avrupa ülkelerinden sonra keşfetmelerine rağmen, özellikle son yıllarda arayı kapatmışlardır. İnternet bankacılığı ise zamanında farkedilmiş ve geliştirilmistir. Günümüzde Türkiye'deki ticari bankaların büyük bir kısmı internet bankacılığı hizmeti vermektedir. Bu çalışmada internet bankacılığının Türkiye'deki tarihsel gelişimi ve günümüzde Türk bankalarının sunduğu internet bankacılığı hizmeti incelenmistir. Bu inceleme ile hangi bankaların bu pazarda var olduğu, hangi ürün ve hizmetleri müşterilerine sunduklari ile güvenlik için ne tür yöntemler uyguladıkları ortaya konmaktadır. Çalışmanın son bölümünde ise bir internet bankası modellenmistir. Çekirdek, yönetim ve destek süreçleri yüzeysel olarak tanıtıldıktan sonra, çekirdek süreçler detaylı olarak sunulmuş ve ekte verilen analiz ile bir internet bankası teknik yönden modellenmiştir. Internet Banking bringt zwei wichtige Entwicklungen zusammen: Das Internet, das den kommerziellen Bereich erobert, und den Strukturwandel der Banken. Obwohl Internet Banking ein neuer Vertriebskanal ist, hat es heute eine große Bedeutung. Niedrigere Transaktionskosten, großer Wettbewerbsvorteil und Kundenzufriedenheit für die Banken und die Möglichkeit für die Kunden, ihre Bankgeschäfte unabhängig vom Ort und von der Zeit günstiger ausführen zu können, machen Internet Banking immer wichtiger. Die türkischen Banken haben Electronic Banking, verglichen mit den Ländern wie USA und Deutschland, später entdeckt, aber in den letzten Jahren haben sie sich entwickelt. Internet Banking wurde dagegen rechtzeitig erkannt und heute bieten die meisten türkischen kommerziellen Banken einen Internetbankingdienst an. In dieser Arbeit wurde die Entwicklung des Internet Bankings in der Türkei untersucht und die heutige Situation analysiert. Bei dieser Analyse wird beschrieben, welche Banken in der Türkei einen Internetbankingdienst leisten, welche Produkte und Dienstleistungen angeboten werden und welche Sicherheitsmethoden dabei verwendet sind. Danach wird eine Internetbank modelliert. Nachdem die Kern-, Management- und Unterstützungsprozesse im Überblick dargestellt sind, werden die Kernprozesse ausführlich beschrieben. Im Anhang wird das Fachkonzept für die Modellinternetbank vorgestellt.
Keywords: Banka ve bankacılık; Bankalar ve Bankacılık; Ekonomi; Finansman ekonomisi; İnternet