Avrupa'da birlik ve bütünleşme hareketleri - Alganer, Yalçın; Çetin, Müzeyyen Özlem (My University, 2007)
Avrupa Birliği (AB), 50 yıldır Avrupa’da barış ve güveni tesis etmeye çalışmış ve pek çok konuda da başarılı olmuş bir uluslarüstü (supranational) birlik hareketidir. Avrupa’da birlik fikri ve hareketlerinin, 50 yıl öncesinden çok daha eskilere dayandığı görülmektedir. Avrupa tarihi derinlemesine incelendiğinde, birlik ve bütünleşme hareketlerinin yüzyıllar öncesinde başladığı ve çok çarpıcı ve etkin sonuçlar, hatta bu yönde belirli başarılar elde edildiği de görülmektedir. Bu makalede, Avrupa’da birlik hareketleri, kronolojik seyri itibariyle ele alınmakta, Avrupa’yı bütünleşmeye iten nedenler incelenmektedir. Avrupa Birliği projesi, yüzyıllardır savaşlardan yorulmuş, yaşlı kıta Avrupa’sının, barış ve huzur arayışlarının bir sonucu olarak mı ortaya çıkmıştır? Bu oluşuma varma yolunda, uzun yıllar süren savaşlar yaşanmış ve her savaş sonrasında da, ne ilginçtir ki, birlik ve bütünleşme girişimlerinde bulunulmuş, fakat başarısız olunmuştur. Sürekli bütünleşmenin ve dolayısıyla da beklenen, arzulanan birliğin kurumsal olarak sağlanabilmesi ise, ancak 1950’lerden sonra mümkün olabilmiştir.
Keywords: Avrupa'da birlik ve bütünleşme, Otuz Yıl Savaşları, Westphalia Barışı, Uluslararası Pan Avrupa Hareketi, Paris Antlaşması, Avrupa Birliği (AB).