İşletmelerde kurum kültürünün oluşmasında kurumiçi halkla ilişkiler uygulamalarının rolü ve etkisi - Akyar, Handegül Sungur (My University, 2007)
Günümüzde çalışanların önemli bir hedef kitle olduğunun farkına varan işletmeler, kurumiçi halkla ilişkiler ve kurumsal iletişimi bir yönetim fonksiyonu olarak ele almaktadırlar. Kurumiçi halkla ilişkiler uygulamaları, işletmelerde, çalışanlar ve kurum arasında, güven ve iyi niyete dayalı ilişkiler geliştirmek suretiyle, kurumda bütünlük yaratmayı amaçlarken aynı zamanda; kurum kültürünün oluşmasında da etkin bir rol oynar. İşletmedeki tüm çalışanların, ortak ve güçlü bir kültüre sahip olması ve bunu paylaşması, kurumiçi halkla ilişkiler faaliyetlerinin iyi planlanmasına bağlıdır. İşletmelerdeki halkla ilişkiler departmanı kurum kültürünü oluşturan tüm öğeleri gözönüne alarak, bu kültürel bütünlüğün yaratılmasında etkin bir rol üstlenmektedir. Bu çalışmanın temel amacı, işletmelerde kurum kültürünün oluşturulması sürecinde, kurumiçi halkla ilişkiler uygulamalarının rolünü değerlendirmektir. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kurum kültürü kavramı; ikinci bölümde ise halkla ilişkiler kavramı derinlemesine incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde, işletmelerde kurum kültürünün oluşmasında, kurumiçi halkla ilişkiler uygulamalarının rolü ve etkisi ele alınmaya çalışılmıştır. Bu anlamda kurumiçi halkla ilişkiler kavramı ve kullandığı araçlar değerlendirilmiş, kurumsal iletişim kavramı incelenmiş ve kurumiçi halkla ilişkiler uygulamalarıyla ilişkili olup, kurum kültürünü etkileyen faktörler ele alınmıştır. Çalışmanın temelini oluşturan bu bölümde ayrıca; kurum kültürünün oluşturulmasında, kurumiçi halkla ilişkilerin kullandığı sosyalleşme ve dayanışma olgusu incelenmiş ve sembollerle kurum kültürünün oluşturulmasında, kurumiçi halkla ilişkiler uygulamalarının rolü değerlendirilmiştir. Çalışmanın dördüncü bölümünde ise ilk üç bölümdeki teorik çalışmayı destekleyici ve tamamlayıcı nitelikte; Türkiye’de sağlık sektöründe faaliyet gösteren bir işletmede yürütülen kurumiçi halkla ilişkiler faaliyetlerinin, işletmenin kurum kültürü üzerindeki rolünü saptamaya yönelik bir alan araştırması yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda araştırmanın temelini oluşturan varsayımların ve bu varsayımlardan hareketle oluşturulan hipotezlerin tümünün doğrulandığı görülmüştür.

Contemporary business world, which realizes that their employees are an important target group, employs the internal public relation and internal organizational communication as an effective management function. Internal communication practices aim to create organizational integrity by creating reliable relationships between employees and organization. The notion that all employees have the same organizational culture and sharing this culture depends on the good planning of the internal public relation practices. The aim of this study is to evaluate the role of internal public relation practices on the creation of organizational culture. The research has 4 parts. The first part examines the concept of organizational culture and the second examines the concept of public relations. In the third part of the study, the effects of internal public relations practices on the creation of organizational culture are examined. The concept of internal public relations and its tools are evaluated and the concept of internal organizational communication and factors which influence organizational culture are examined. In addition, the concept of socialization and cooperation are examined which are used by internal public relation during the creation of organizational culture. In the fourth part of the study, a questionnaire was applied to the employees of a company operating in the Turkish health sector to test the thesis in the theoretical framework. The results of this research confirm the entire hypothesis.
Keywords: Halkla İlişkiler; Kurum Kültürü_İşletmeler; Örgütsel Davranış; Yönetim ve Organizasyon