Mitral annulus kalsifikasyonu ile koroner arter hastalığı arasındaki ilişki - (:unkn) unknown (My University, 2000)
Patolojik çalışmalar mitral annular kalsifikasyon (MAK) ve koroner atherosklerozun benzer etiyolojiye sahip olduğunu göstermektedir. Bu çalışmanın amacı transtorasik ekokardiyografi ile MAK belirlenen olgularda koroner arter hastalığının (KAH) sıklığını ve ciddiyetini belirlemek ve, yaş ve cinsiyet açısından benzer olan bir kontrol grubu ile karşılaştırmaktı. Bu amaçla ekokardiyografik değerlendirmesinde MAK(+) olan 78 hastanın [ortalama yaşları: 67±8, 57'si kadın (%73)] koroner anjiografik bulguları, ekokardiyografik değerlendirmede MAK (-) olan 92 hastanın [ortalama yaşları: 66±5, 65' kadın (%71)] koroner anjiografik bulguları ile karşılaştırıldı. Tip II Dibetes Mellitus (DM), hipertansiyon (HT), hiperkolesterolemi (HK) varlığı ve sigara kullanımı tüm hastalar için ortak kardiyak risk faktörü olarak belirlendi. Bulgular: Koroner anjiyografik bulgularının karşılaştırılması; mitral annular kalsifikasyonu kadın olgularda koroner arter hastalığı sıklığının anlamlı derecede yüksek olduğunu ortaya çıkarmıştır [MAK (+) %86 - MAK(-) %70 p<0,05]. Ancak KAH' a tutulan damar sayısı ve ana koroner arter hastalığının tutulum sıklığı açısından MAK (+) ve (-) olgular arasında anlamlı fark belirlenmemiştir. Risk faktörlerinin değerlendirilmesinde, DM, HT, yaş ve MAK varlığı KAH ile korelasyon göstermiştir. Bununla birlikte yapılan multivariant analiz, KAH varlığını tahminde cinsiyet (p=0,02) ve MAK varlığının (p=0,04) bağımsız belirleyiciler olduğunu ortaya koymuştur. Bu sonuçlar MAK mevcut kadın hastalarda KAH'ın daha sık görüldüğünü ortaya koymakta ve MAK ile KAH'ın benzer etiyolojiye sahip olduğu hipotezini desteklemektedir.

Pathological studies suggest that mitral annular calcification (MAC) and coronary atherosclerosis have similar etiology. The purpose of the study was to determine the prevalence and severity of coronary artery disease (CAD) in patients with MAC detected by transthoracic echocardiography and to compare with sex and age matched control subjects. For this purpose we evaluated angiographic results of 78 patients[mean ages: 67±8, 57 females (%73)] with MAC and 92 patients [mean ages: 66±5, 65 females (%71)] without MAC. Presence of DM, hypertension (HT), hypercholesterolemia, and smoking were also accepted as cardiac risk factors in all patients. The comparison of angiographic results showed that coronary artery disease prevalence was significantly higher in female patients with MAC than control subjects (86% versus 70%, p<0,05). But the number of vessels involved by CAD and prevalence of main coronary artery disease was not found significantly different between MAC(+) and (-) groups. CAD was correlated with DM, MAC, HT and age in evaluation of risk factors. However, multivariate analysis defined MAC (p=0,02) and sex (p=0,04) as independent predictors for the presence of CAD. The results show increased prevalence of CAD in female patients with MAC and supports hypothesis that mitral annular calcification (MAC) and coronary atherosclerosis have similar etiology.
The relationship between mitral annular calcification and coronary artery disease
Keywords: Kalp ve Kalp Damar Sistemi