MARMARA HAVZASI'NDA KENTLEŞME - ATIK SU İLİŞKİLERİ VE ALICI ORTAM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Marmara Havzası alanı yaklaşık olarak 23 084,6 km2 civarında olup, Türkiye'nin %2.96'sını karşılamaktadır. Havza, Marmara Denizi'ne dökülen Susurluk Nehri dışındaki tüm akarsuların yağış alanlarını kapsamaktadır. Marmara Havzası'nda, nüfusun zamanla önemli bir artış seyri göstermesi ve kentleşme süreci, diğer ortam sorunlarında olduğu gibi su kalitesini de önemli ölçüde belirlemiştir.Havzada evsel kökenli atık suların su kalitesi üzerindeki belirleyicilikleri, bir taraftan nüfusun dağılışına, diğer taraftan da arıtma tesislerinin olup olmayışına bağlı gözükmektedir. Marmara Havzası'nda, gerek nüfusun gerek şehirleşmenin ve endüstrileşmenin, doğu yarıda toplanması nedeniyle başta İstanbul ve onu izleyen Kocaeli İl sınırları içerisinde, evsel ve endüstriyel kökenli atıksu miktarları da daima daha yüksek seyretmektedir. Dolayısıyla Marmara Havzası genelinde, kirlenmiş durumda olan ve kirlenme riski taşıyan yüzeysel su kaynakları açısından, öncelikle İstanbul İli sınırları içerisinde kalan su ortamları gelmekte ve bunu Kocaeli İli izlemektedir. Ayrıca Yalova İli ile Çanakkale, Tekirdağ İlleri'nin,havza içerisinde kalan kısımlarındaki akarsular da kirlenmiştir. Atıksuların diğer etki alanları ise,İstanbul'un kıyı kesimleri, İzmit Körfezi ve Gemlik Körfezi'dir. Havzada bulunan illerden İstanbul, Kocaeli ve Bursa'da özellikle Büyükşehir Belediyesi kapsamındaki yerleşim yerlerinde arıtma hizmeti veren belediye sayısı, Türkiye ortalamasına göre yüksektir. Bu durum ise, havzanın atık su deşarj ortamlarının su kalitesinde, olumlu rol almaya başlamıştır

Marmara Basin covers 2.96% of area of Turkey with approximately 23 084,6 km2 area. The basin covers entire catchment area of the all rivers that flows to Marmara Sea except Susurluk River. Significant increase in population growt and urbanizaton process in the basin has important effect on water quality just like other environmental problems. In the basin, effect of household waste water on water quality is depend on distribution of population and existence of treatment plant. Household waste water and industrial waste water amounts in especialy İstanbul and Kocaeli province are always higher because of accumulation of population, urbanization and industrializaton on eastward in the basin. Thus, across the basin, İstanbul province comes first and Kocaeli province follows it according to contaminated and under risk of contamination surface water resources. And also rivers of Yalova, Çanakkale and Tekirdağ provinces located in the basin are contaminated. Other domains of wastewater are, coastal areas of İstanbul province, Gulf of İzmit and Gulf of Gemlik. Municipalities that provides treatment service in İstanbul, Kocaeli and Bursa provinces that located in the basin, especially places located scope of metropolitan municipalities, has higher values than average of Turkey. This situation the basin's wastewater discharge environment has begun to have positive effect on water quality
Urbanization in the Marmara Basin - Relationship Between the Waste Water and Influences on the Receiving Environment
Keywords: Çevre Mühendisliği; Jeoloji; Çevre Çalışmaları