Şeyh Alaeddin Ali B. Yahya es- Semerkandi’nin “Keşfü’l-esrar Li’t-talibin li Sultanu’l-arifin ve ‘L-ülemau’l-muhakkikin” adlı eserinin tahkik, tahric, terceme ve tahlili - Aşçı, Ramazan (My University, 2001)
Tezimiz,önsöz ve kısaltmalarla başlıyor. Çalışmamıza konu olan eser sahibinin hayatı,kişiliği ve eserleri hakkında bilgi veriliyor. Çalışmamız dört bölümden oluşmaktadır: §Birinci Bölümde ;eserin muhtevası ve kaynakları hakkında bilgi verilmektedir. §İkinci Bölümde;konu tahlili olarak seçtiğimiz tevbe kavramı üç konu başlığı altında incelenmiştir. A-Genel olarak Tevbe B-Tevbe Ehlinin Özellikleri C-Tasavvuf Klâsiklerinde Tevbe İfade ettiğimiz konu başlıkları ile TEVBE kavramının müslüman için önemi ifade edilmiştir. §Üçüncü Bölümde;eserin tercemesi bulunmaktadır.Eser geniş bir mukaddimeden sonra şu konu başlıklarınadan oluşan geniş bir muhtevaya sahiptir. Øİnsanın asıl vatanına dönüşü Øİnsanın aşağıların aşağısına indirilmesi ØRuhların bedenlerdeki konumları Øİlimlerin sayısı ØTevbe ve telkin ØEhli tasavvuf ØZikirler ØZikrin şartları ØRûyetullah ØKalp üzerindeki Nur ve Zulümat perdesinin kaldırılması ØSaadet ve Şekavet ØSufi olarak tanınan Zahitler ØTemizlik ØŞeriat ve Tarikatte Namaz ØTecrit aleminde marifetin tam saflığa ulaşması ØŞeriat ve Tarikatte Zekât ØŞeriat ve Tarikatte oruç ØHac ØCezbe ve Arınma ØHalvet ve Uzlet ØHalvetinin Zikirleri ØRüyada Görülen Olaylar ØTasavvuf Ehli ØSonuç ØNetice ØBibliyografi Gibi konu başlıklarından oluşmaktadır. Eserin dördüncü ve son bölümünde ise tahkik ve tahric çalışması bulunmaktadır.

ŞEYH ALAEDDİN ALİ B.YAHYA ES-SEMERKANDİNİN KEŞFÜ'L-ESRAR Lİ'T-TALİBİN Lİ SULTANU'L-ARİFİN AND ÜLEMU U'L-MUHAKKİKİN ARE CALLED OPUS'S COMPOSED FROM COMPARISON,FINDING SOURCES TRANSLATION AND ANALYSIS The thesis mertioning its name above,is beginnig with foreword and shortening. It is being given information about the life,personality and opuses of opus's owner mentioned in our work. Our work have been composed of four parts. §In Fırst Part; it has been given information about concent and sources of opus. §In Second Part; concept of repentance choosing as analysis of subject had researched under the headline of subject: A-Generally repentance B-The qualifications of repentance expert C-Repentance in the Sufizm Classics. It had been mentioned importance of concept of repentance for Muslims with headline of subject expressing. In thirth part,translation of opus have been involved. The opus has a wide concent being composed of that headline of subject, after a wide introduction: ØReturning of people to original land ØBeing taken down of people downs of down ØThe locations of souls in the bodies ØThe numbers of sciences ØRepentance and inspiration ØThe expert sufizm ØMentions ØConditions of repeating ØManifestation ØRaising the curtain of heavenly light and tranny on the heart ØHappiness and brigandage ØAscetics are known by being sufi ØCleanliness ØNamaz at the shari'a and tariqat ØAt the isolation world talent's arriving to whole purity ØDistribution of one fortieth of one's income as alms at the shari'a and tariqat ØFast at the shari'a and tariqat ØHadj ØEcstasy and purification ØSeclusion and someone giving up whole work of world ØRepeating of seclusion ØEvents are seemed at the dream ØA master of sufizm ØConclusion ØResult Øbibliography It is composed from subject headline as bibliography. İnvestigating and finding sourches studying have been at fourth and final part of opus.
Keywords: Akâid ve Kelâm; Din; Islam Dini Tasavvuf; İslam Dini; Tasavvuf