Görme engelli bireyler için çevrimiçi matematik eğitiminde öğrenci – öğretmen – içerik arasındaki etkileşimlerin rolü - Çelen, Aybike (My University, 2025)
Çevrimiçi eğitim günümüz dünyasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Dünya üzerinde görülen çeşitli hastalık ve salgınlar, deprem gibi insan hayatını doğrudan etkileyen doğal afetler çevrimiçi eğitimin kullanılmasını zorunlu kılmıştır. Ayrıca gelişen teknoloji ile kullanımı daha yaygın hale gelmiştir ve böylelikle önemi artmıştır. Çevrimiçi eğitim bazı zamanlarda ekonomiktir. Aynı anda birden fazla bireye ulaşılabilir olması, tekrarlanabilir olması, yer ve zaman gibi kısıtlarının olmaması ekonomiklik yönüne işaret eder. Ayrıca bazı eğitimler için daha ucuz olmakla beraber malzeme temini konusunda öğrenci dostudur. Bu avantajlar, öğrencilere maliyet açısından kolaylık sağlasa da farklı engel gruplarının eşit şekilde faydalanabilmesi için bazı eksiklikler mevcuttur. Ancak görme engelli bireyler için bu tür eğitimlerin eşitliği ve erişilebilirliği konusunda daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir. Görme engelli bireyler için çevrimiçi matematik eğitimi geleneksel sınıf ortamlarına göre matematiği anlama düzeylerini olumlu ya da olumsuz etkileyebilir. Bu araştırma, sayıları görmezden gelemeyeceğimiz kadar fazla olan görme engelli bireylerin çevrimiçi matematik eğitiminde öğrenci-öğretmen, öğrenci-öğrenci, öğrenci-içerik arasındaki etkileşimlerin rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Etkileşim, insanlar ile dijital ürünler veya içerik arasındaki iletişimi ifade eder. Görme engelli bireyler için bu etkileşimlerin matematik öğrenme sürecindeki rolünün nasıl olduğu araştırılmıştır. Çevrimiçi eğitimin bir parçası olarak kullanılan temel teknoloji olarak bilgisayar düşünülmüştür. Bilgisayarın görme engelli bireylerin kavramları anlama ve öğrenme sürecindeki katkısı incelenmiştir. Ayrıca bu süreçte öğrenci ve öğretmen arasındaki etkileşimin öğrenmeye katkısı ve öğrencilerin öğrencilerle etkileşimi sonucu öğrenme sürecine olan katkısı değerlendirilmiştir. Çevrimiçi eğitimin öğrenciler üzerindeki anlama düzeyini etkileyen faktörler olarak öğrenci, öğretmen, teknoloji ve içeriğin avantaj ve dezavantajlarına bakılmıştır. Bu araştırmada, görme engelli bireylerin çevrimiçi matematik eğitiminde öğrenci – öğretmen ve içerik arasındaki etkileşimini araştırmak için nitel araştırma yöntemlerinden durum değerlendirmesi kullanılmıştır. Araştırmaya katılmayı kabul eden 4 görme engelli öğrenci ile 4 çevrimiçi ders planlanmıştır. Eğitim başladığında öğrenci sayısı 3’e düşmüştür. Görme engelli öğrencilerin profilleri çıkartılmıştır. Öğretim yöntem ve teknikleri olarak iş birlikli öğrenme ve ara yöntemler olarak akran öğrenmesi kullanılmıştır. Veri toplama araçları olarak odak grup görüşmesi ve gözlem formu kullanılmıştır. Araştırma sonuçları yaşadığımız toplumda bulunan engelli bireylerin çevrimiçi matematik eğitiminde öğrenci-öğretmen, öğrenci-öğrenci, öğrenci-içerik arasındaki etkileşimler incelenmiş ve eksiklikler belirlenmiştir. Bu sonuçlar çevrimiçi matematik eğitimi kullanan görme engelli bireyler için daha iyi dizayn edilmiş, özelleştirilmiş ve erişilebilir eğitim içeriği oluşturmanın yollarını aydınlatmaktadır. Ayrıca bu araştırma, çevrimiçi matematik eğitimine katılan görme engelli bireylerin eğitime daha fazla erişim sağlamalarını ve öğrenme deneyimlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Aynı zamanda hem çevrimiçi matematik eğitiminin hem de görme engelli bireylerin rolünü vurgulayarak daha verimli matematik öğrenme etkinliklerinin gerçekleşmesini sağlayacaktır. Analiz yöntemi olarak içerik analizi ve üçgenleştirme kullanılmıştır. Öğretmenlerin ve görme engelli öğrencilerin çevrimiçi eğitim içerisindeki verimini artıracak sonuçlar üzerine çalışılmıştır. Bu da görme engelli öğrencilerin çevrimiçi eğitimdeki deneyimlerinin zenginleştirilmesini desteklemektedir.

The online education is widely used in today's world. Various diseases and epidemics seen in the world, natural disasters such as earthquakes that directly affect human life have made the use of online education mandatory. In addition, its use has become more widespread with developing technology and thus its importance has increased. Online education is sometimes economical. Being accessible to more than one person at the same time, being repeatable, and not having restrictions such as place and time indicate economic aspects. In addition, it is cheaper for some educations and is student-friendly in terms of material supply. Although these advantages provide convenience to students in terms of cost, there are some deficiencies so that different disability groups can benefit equally. However, more studies need to be done on the equality and accessibility of such educations for visually impaired individuals. Online mathematics education for visually impaired individuals can positively or negatively affect their level of understanding mathematics compared to traditional classroom environments. This research aims to examine the role of interactions between student-teacher, student-student, and student-content in online mathematics education of visually impaired individuals, whose numbers are too high to ignore. Interaction refers to the communication between people and digital products or content. The role of these interactions in the mathematics learning process for visually impaired individuals has been investigated. Computers were considered as the basic technology used as part of online education. The contribution of computers to the understanding and learning process of visually impaired individuals was examined. In addition, the contribution of the interaction between students and teachers to learning and the contribution of students to the learning process as a result of their interaction with students were evaluated in this process. The advantages and disadvantages of students, teachers, technology and content were examined as factors affecting the level of understanding of online education on students. In this study, situation assessment, one of the qualitative research methods, was used to investigate the interaction between students, teachers and content in online mathematics education of visually impaired individuals. 4 online lessons were planned with 4 visually impaired students who agreed to participate in the study. The number of students decreased to 3 when the education started. Profiles of visually impaired students were drawn. Cooperative learning was used as teaching methods and techniques and peer learning as intermediary methods. Focus group interview and observation form were used as data collection tools. The research results showed that the interactions between student-teacher, student-student and student-content in online mathematics education of disabled individuals in our society were examined and deficiencies were determined. These results shed light on ways to create better designed, customized and accessible educational content for visually impaired individuals using online mathematics education. In addition, this research aims to examine the learning experiences and accessibility of visually impaired individuals participating in online mathematics education. At the same time, it will ensure more efficient mathematics learning activities by emphasizing the role of both online mathematics education and visually impaired individuals. Content analysis and triangulation were used as analysis methods. Results that will increase the efficiency of teachers and visually impaired students in online education were studied. This supports the enrichment of visually impaired students' experiences in online education.
The role of interactions between student – teacher – content in online mathematics education for the visually impaired people
Keywords: Children with visual disabilities; Çevrimiçi Eğitim; Etkileşim Online Education; Görme engelli çocuklar; Görme Engelliler; Interactivitiy; Matematik; Mathematics; Öğrenim ve öğretim; Study and teaching; Visually Impaired People