Dijital çağda kimliğin kavramsallaştırması ve gerçeklik: twitter parodi hesapları - Sarıyar, Hatice (My University, 2019)
İnsanoğlu, bugün zamanın ve mekânın bilinen anlamda muhtevasını kaybettiği dijital çağı deneyimlemektedir. Yapısal olarak bilişim teknolojileri ekseninde deneyimlediğimiz bu çağ, toplumsal yaşayış biçimini topyekûn değişime uğratmıştır. Bireylerin dijital ortamlara katılım sağlamasıyla dijitalleşmenin sosyal yaşam dinamizmi üzerindeki etkisi giderek artmıştır. Nitekim günümüzde birey, reel yaşantısına dair her şeyin giderek dijitalleştiğine tanık olmaktadır. Mevcut tez konusunun odak noktası olan kimlik mefhumu da dijitalleşme ile birlikte kavramsal olarak değişim yaşamıştır. Tarihsel açıdan kimlik: Yüz yüze etkileşimlere, fiziksel belgelere ve reel bir dünyaya dayanarak oluşmuştur. Ancak sanal dünyaya paralel olarak inşa edilen dijital kimlik, yapısal ve anlamsal bağlamda reel yaşamın kimlik mantığından farklı bir mana kazanmıştır. Bu çalışma dijitalleşmeyle birlikte kimliğin gerçekliğinden şüphe duyulan bir hale gelişini ortaya koymaktadır. Sanal ağlarda kimliklenme hali ve gerçekliğin manipülasyonu Twitter parodi hesapları üzerinden tartışılmıştır. Nitel araştırma yöntemi kullanılan bu çalışmada kimliği dejenere eden ve bunu yaparken mizahtan faydalanan Twitter parodi hesapları ele alınmıştır. Çalışmada bahsi geçen dokuz parodi hesap kullancısı ile mülakat yapılarak dijital kimlikleri irdelenmiştir. Çalışmanın sonucunda, kimliğin muğlaklaşarak dönüştüğü çıkarımına ulaşılmıştır.

Human beings have been experiencing the digital age which have lost the known content of time and place. This era we have been living in the axe of structural scientific technologies has changed the idea of society-based life thoroughly. Within the participation of individuals to digital spaces, impact of digitalization on dynamism of social life increased gradually. As a matter of fact, an individual has been witnessing the digitalization of everything in real life. Concept of identity that is the main target of the current thesis also changed by digitalization theoretically. Historically, the identity has been shaped via face to face interactions, solid documents and the real world. Digital identity was built as parallel to artificial world has earnt different meaning from the logic of identity of the real life structurally and semantically. This study has shown the increasing skepticism through reality of the identity with digitalization. Earning identities on social networks and manipulation of reality has been discussed over Twitter parody accounts. Twitter parody accounts that degenerate identity while using humor as a tool have been examined in this study that have used qualitative research method. Digital identities of 9 Twitter parody accounts’ users that have mentioned in the study were analyzed by making interviews. This study concluded that identity not only transformed but also became ambiguous.
Keywords: Gerçeklik; Kimlik; Parodi Hesap Identity; Parody Account; Reality; Twitter