Elit futbolcularda kafein kullanımının çeviklik ve dayanıklılık performansına olan etkisinin değerlendirilmesi - Ayaz, Yusuf Emre (My University, 2022)
Elit Futbolcularda Kafein Kullanımının Çeviklik ve Dayanıklılık Performansına Olan Etkisinin Değerlendirilmesi Öğrenci Adı : Yusuf Emre AYAZ Danışman Adı: Doç. Dr. Tuba KIZILET BOZDOĞAN Beden Eğitimi ve Spor Amaç : Bu araştırmada Kafein kullanımının performansı arttırdığı çalışmalarda gösterilmiştir ancak kullanılan kafein kahve şeklindedir. Bu bağlamda bu çalışmanın amacı elit futbolcularda kafein kullanımının çeviklik ve dayanıklılık performansına olan etkisinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem : Bu araştırmada Aydın Yıldızspor Futbol Kulübünün 10 kişiden oluşan lisanslı sporcu grubuna, Kafeinin akut etkisini ölçmek amaçlı 9 haftalık bir test uygulanmıştır. Sporculara hiçbir içecek tüketmeden, kafeinli kahve ve kafeinsiz kahve tükettikten sonraki çeviklik (T-test) ve dayanıklılık performansları (Yo-Yo Aralıklı Toparlanma Testi) ölçülmüştür. Bulgular : Çalışma sonuçlarına göre direkt, kafeinli ve kafeinsiz çeviklik ölçümleri sonucunda küresellik varsayımı yoktur (p>0,05) ve istatiksel açıdan 3 farklı ölçüm arasında istatiksel açıdan anlamlı farklılık çıkmıştır (p<0,05). Dayanıklılık ölçüm sonuçlarına göre direkt, kafeinli ve kafeinsiz ölçüm sonuçları küresellik varsayımı yoktur (p>0,05) ve istatiksel açıdan 3 farklı ölçüm arasında istatiksel açıdan anlamlı farklılık çıkmıştır (p<0,05). Sonuç: Çalışma sonuçlarına göre direkt, kafeinli ve kafeinsiz çeviklik ve dayanıklılık ölçümleri sonucunda 3 farklı ölçüm arasında istatiksel açıdan anlamlı farklılık çıkmıştır olduğu gösterilmiştir. Hem kafeinli hem de kafeinsiz kahve futbolda çeviklik ve dayanıklılık performansını arttırmaktadır ancak tanımlayıcı istatistik sonuçlarına göre aralarında ki etki farkı ile kafeinli kahve kullanımı sonucu yapılan test sonuçlarına çeviklik ve dayanıklılık performansında daha iyi performans gösterilmiştir. Sonuçlara göre kafeinli kahve kullanımının sporcuların performansını daha fazla arttırdığı söylenebilir. Dayanıklılık, Kafein Kullanımı

Evaluation Of The Effect Of Caffeine Use On Agility And Endurance Performance In Elite Football Players Student’s Name : Yusuf Emre Ayaz Supervisor : Doç. Dr. Tuba KIZILET BOZDOĞAN Department: Physical Education and Sports Objective: In this research, it has been shown in studies that my use of caffeine increases performance, but the caffeine used is in the form of coffee. In this context, the aim of this study is to evaluate the effect of caffeine use on agility and endurance performance in elite football players. Materials and Methods: In this study, a 9-week test was applied to a group of 10 licensed athletes of Aydın Yıldızspor Football Club to measure the acute effect of caffeine. The agility (T-test) and endurance performances (Yo-Yo Intermittent Recovery Test) were measured after consuming caffeinated and decaffeinated coffee without consuming any beverage. Results: According to the results of the study, there was no sphericity assumption as a result of direct, caffeinated and decaffeinated agility measurements (p>0.05), and there was a statistically significant difference between 3 different measurements (p<0.05). According to the endurance measurement results, there is no sphericity assumption for direct, caffeinated and decaffeinated measurement results (p>0.05) and statistically significant difference was found between 3 different measurements (p<0.05). Conclusion: According to the results, sections from applications in 3 different operating temperature ranges, direct, caffeine and caffeine-free. It's good to be better at both caffeinated and non-caffeinated than good at football. According to the results, it can be said that teachers of caffeinated coffee increase it more. According to the results, sections from applications in 3 different operating temperature ranges, direct, caffeine and caffeine-free. It's good to be better at both caffeinated and non-caffeinated than good at football. Endurance, Caffeine Use
Keywords: CAFFEİN; Football players; Futbolcular; KAFEİN SPORTS; Spor; Sports