Süleymaniye Kütüphanesi Yazma Bağışlar 6918 numarada kayıtlı şiir mecmuası (Vr. 68a - 135a) (İnceleme - Metin - Mestap’a göre tasnifi) - Küçük, Büşra (My University, 2023)
Süleymaniye Kütüphanesi Yazma Bağışlar 6918 numarada kayıtlı şiir mecmuası 135 varaktan müteşekkil olup derleyeni/ müstensihi tespit edilememiştir. Mecmuanın 74b sayfasında yer alan ve Li-muḥarririhi başlığıyla kayıtlı şiirin mahlas beytinde ‘Işḳī mahlası bulunmaktadır. Çalışmamız, bu mecmuanın 68a varağından 135a varağına kadar olan bölümün transkribe edilmesi ve metin incelemesini ihtiva etmektedir. Çalışma; giriş, inceleme, metin ve sonuç olmak üzere dört ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde mecmualar hakkında genel bilgi verildikten sonra inceleme kısmında 8 başlık altında metin şekil ve muhteva bakımından incelenmiştir. Çalışmamızda bulunan şiiler, çeşitli çalışmalarda daha önce yayımlanmış olanlar ile karşılaştırılarak mukayeseli metin ortaya konmuştur. Bu şiirler ekseriyetle 16. yüzyıl sonları ile 17. yüzyıllara aittir. Mecmua tasnif edilirken, şiirlerin teması, nazım şekilleri, şairlerin aidiyeti/ mensubiyeti esas alınmıştır. Çalışılan mecmua, barındırdığı farklı nazım şekilleri sebebiyle farklı nazım şekilleriyle yazılmış şiirlerden oluşan mecmualara örnek olarak gösterilebilir. Transkripsiyonu yapılan metinde her şiire bir numara verilmiş; numara 1’den başlatılmış ve şairlerin mahlasları şiir numarasının altında verilmiştir. Çalışmada mahlası belirlenmiş 76 şairin şiiri ile mahlası belirlenemeyen şairlerin şiirleri olmak üzere toplam 256 şiir yer almaktadır. Çalışma; sonuç, kaynaklar, el yazmasının tıpkıbasımı bölümleri eklenerek tamamlanmıştır.

The poetry journal registered at Süleymaniye Library Manuscript Donations No. 6918 consists of 135 leaves and its compiler/ editor could not be determined. The pseudonym couplet of the poem, which is on page 74b of the journal and registered with the title Li-muḥarririhi, has the pseudonym 'Işḳī. Our study includes the transcription of the section from 68a to 135a pages of this journal and the text analysis. Study; It consists of four main parts: introduction, review, text and conclusion. After giving general information about the journals in the introduction, the text was examined in terms of form and content under 8 headings in the review section. Comparative text was presented by comparing the Shiites in our study with those previously published in various studies. These poems mostly belong to the late 16th and 17th centuries. While classifying the journal, the theme of the poems, the forms of verse, the belonging / affiliation of the poets were taken as the basis. The journal studied can be shown as an example to the journals consisting of poems written in different verse forms due to the different verse forms it contains. In the transcribed text, each poem was given a number; The number has been started from 1 and the pseudonyms of the poets are given under the poem number. In the study, there are a total of 256 poems, including the poems of 76 poets whose pseudonyms were determined and the poems of poets whose pseudonyms could not be determined. Study; The conclusion, references, facsimile sections of the manuscript were added.
Keywords: Analysis; Divan; Illumination of books and manuscripts, Turkish; İnceleme; Mecmua; Poetry; Süleymaniye Kütüphanesi (Istanbul, Turkey); Süleymaniye Kütüphanesi (İstanbul, Türkiye); Şiir Anthology; Tezhip, kitaplar ve el yazmaları, Türk; Turkish literature; Turkish poetry; Türk edebiyatı; Türk şiiri