Kastamonu ve Erzincan illerindeki tereyağlardan izole edilen funguslar üzerine araştırmalar - Öztürk, Hikmet Öznur; Çolakoğlu, Günay Tülay (My University, 2019)
Bu araştırmada tereyağı numuneleri 2012-2013 yılları arasında yaz ve kış mevsimlerinde Kastamonu ve Erzincan illerinden toplanmıştır. Kastamonu ve Erzincan illerindeki çeşitli evlerden toplanan tereyağı numunelerindeki mikrofungusların izolasyonları ve identifikasyonları amaçlanmıştır. Örnekler steril koşullarda alınmış, steril numune kapları içerisine konulmuş, taşıma çantasıyla +3 - +6 °C’ de saklanmış, laboratuvara getirilmiş ve incelenmiştir. Mikrofunguslar Pepton Dekstroz Agar, Malt Ekstrakt Agar (MEA), Patates Dekstroz Agar (PDA) ve Czapek’s Agar (CZ) gibi suni besin ortamlarinda üretildikten sonra, hazırlanan laktofenollü preparatlarında ölçümleri yapılmıştır. İncelenen türlerin identifikasyonları yabancı eserlere göre verilmeye çalışılmıştır. İzole edilmiş olan türlerin fotoğrafları çekilmiştir. Araştırma süresince 16 örnek incelenmiş, toplam 158 fungus kolonisi ve 4 cinse ait 12 tür izole edilmiştir. Araştırma sahasından izole edilen cinsler; Aspergillus, Fusarium, Penicillium ve Geotrichum’ dur. Bunlar arasından yaygın olanlar Aspergillus ve Penicillium’ dur. Araştırmada izole edilen türler ise Aspergillus flavus, A.parasiticus, A.versicolor, Fusarium oxysporum, Penicillium chrysogenum, P.echinulatum, P.griseofulvum, P.palitans, P.roqueforti, P.solitum, P.verrucosum ve Geotrichum candidum’dur. Sonuç olarak, araştırma sahasında, tereyağlarında zararlar yaparak, ekonomik ve sağlık kayıplarına sebep olan bir mikrofungus florası tespit edilmiştir.
Keywords: Kastamonu, Erzincan, Tereyağı, Fungus; Kastamonu, Erzincan, Butter, Fungus