A study on corporate image perception of companies accepting cryptocurrency as a payment method - Ömeroğlu, Ömer Faruk (My University, 2023)
Bu çalışmanın temel amacı, tüketicilerin kriptopara birimlerini ödeme yöntemi olarak kabul eden şirketlere yönelik kurumsal imaj algısının hangi faktörlerle ilişki olduğunu belirlemektir. Bu kapsamda, kriptopara birimlerini kullanma niyetinin tüketicinin kriptopara birimlerini ödeme yöntemi olarak kabul eden şirketlere yönelik kurumsal imaj algısı üzerinde etkili olduğunu varsayan bir model oluşturulmuştur. Ayrıca, algılanan risk, algılanan yenilik, algılanan kullanım kolaylığı, algılanan güven ve finansal yetenek gibi değişkenlerin kripto para birimlerini kullanma niyeti üzerinde de etkili olduğu kabul edilmiştir. Buna ek olarak, tüketicilerin kriptopara birimlerini ödeme yöntemi olarak kabul eden şirketlere yönelik kurumsal imaj algısının demografik değişkenlere (cinsiyet, eğitim düzeyi, meslek türü, yaş) göre anlamlı fark gösterip göstermediği de belirlenmiştir. Araştırmanın örneklemi Türkiye’de ve Almanya’da yaşayan 18 yaşın üstündeki 273 birey oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak, demografik bilgi formunda bulunan sorular ve ölçeklerdeki maddelerden oluşan 37 maddelik anket formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 20.00 paket programında analiz edilmiştir. Analizler sonucunda, katılımcıların kriptopara birimlerini ödeme yöntemi olarak kabul eden şirketlere yönelik kurumsal imaj algısının cinsiyet, eğitim düzeyi, meslek türü ve yaşa göre farklılaştığı belirlenmiştir. Ayrıca, kriptopara birimlerini ödeme yöntemi olarak kullanma niyeti ile algılan risk değişkeni arasında negatif yönlü ilişki bulunmuşken ve kriptoparayı ödeme yöntemi olarak kullanma niyeti algılanan yenilik, algılanan kullanım kolaylığı, algılanan güven and finansal yetenek değişkenleri ile pozitif yönlü ilişkiler olduğu tespit edilmişir. Son olarak, kriptopara birimlerini ödeme yöntemi olarak kullanma niyetinin tüketicilerin kriptopara birimlerini ödeme yöntemi olarak kabul eden şirketlere yönelik kurumsal imaj algısını olumlu yönde etkilediği bulgusuna erişilmiştir. deme yöntemi olarak kriptopara birimleri, kurumsal imaj, algılanan risk, algılanan yenilik, algılanan kullanım kolaylığı, algılanan güven and finansal yetenek, kriptopara birimlerini kullanma niyeti

The main objective of this study is to determine the factors associated with consumers' perception of corporate image towards companies that accept cryptocurrencies as a payment method. In this context, a model was developed that assumes the intention to use cryptocurrency is effective on the corporate image perception of the consumer. It is also accepted that variables such as perceived risk, perceived innovation, perceived ease of use, perceived trust, and financial ability have an impact on the intention to use cryptocurrency. Additionally, the study aimed to determine whether consumers' perception of corporate image towards companies accepting cryptocurrencies varies based on demographic variables such as gender, education level, occupation type, and age. The sample of the research consists of 273 individuals aged 18 and above, residing in Turkey and Germany. A 37-item questionnaire consisting of questions in the demographic information form and items in the scales was used as the data collection instrument. The collected data was analyzed using the SPSS 20.00 software package. The analysis revealed that participants' perception of corporate image towards companies accepting cryptocurrencies differs based on gender, education level, occupation type, and age. Furthermore, a negative relationship was found between the intention to use cryptocurrencies as a payment method and the perceived risk variable, while positive relationships were observed between the intention to use cryptocurrencies and the perceived innovation, perceived ease of use, perceived trust, and financial ability variables. Finally, it was found that the intention to use cryptocurrencies as a payment method positively influences consumers' perception of corporate image towards companies accepting cryptocurrencies.
Keywords: algılanan güven and finansal yetenek; algılanan kullanım kolaylığı; algılanan risk; algılanan yenilik; Corporate image; Crypto currencies; Cryptocurrency as a payment method; Electronic commerce; Elektronik ticaret; intention to use cryptocurrency; Kripto para birimleri; kriptopara birimlerini kullanma niyeti; kurumsal imaj; Ödeme yöntemi olarak kriptopara birimleri; perceived ease of use; perceived innovation; perceived risk; perceived trust and financial ability; Risk management; Risk yönetimi; Şirket imajı