İsrail ile Suriyede kadının sosyal ve ekonomik hayattaki yeri - Karakaş, Zeynep (My University, 2011)
İsrail Devleti, başkenti Tel Aviv olan ve yüz ölçümü olarak küçük bir devlettir. Başkenti Şam olan Suriye ise İsrail’e göre yüz ölçümü daha büyük olan bir ülkedir. İsrail ve bölgenin bir diğer devleti olan Suriye arasında birçok sorun bulunmaktadır. Bu sorunların asıl nedeni toplumların birbirini “farklı” olarak görmeleridir. Oysa ki, kadının toplum hayatındaki yeri incelendiğinde İsrail ve Suriye toplumu arasında benzerlikler bulunmaktadır. Örneğin, İsrail`de kadının aile hayatındaki görevleri ile Suriye`de kadınına ile hayatındaki rolleri benzer özellikler göstermektedir. Her iki ülkede de kadınlar sosyal yaşamda yeni yeni gelişme göstermektedirler. Siyasi hayatta birçok teşvik olmasına rağmen, kadınlar erkeklerin gölgesinde kalmaktadırlar. Tolumdaki genel rollerinin bir uzantısı olarak, her iki ülkede de kadınlar çalışma hayatında birçok sorun yaşamaktadırlar. Genel olarak değerlendirildiğinde, Suriye ve İsrail`de kadınların sosyal hayatta karşılaştıkları sorunlar birbirine benzemektedir ve her iki ülke de kadınlar sosyal statülerini geliştirmeye çalışmaktadır.

Israel is a state in Middle East having a small surface area. Capital is Tel Aviv. According to Syria, which Damascus is the capital of Israel is a country with a larger surface area. There are many problems among Israel and another state of there gion Syria. Main reason of those problems is that both society considers each other as “different”. However, when statues of the women in society area analyzed, it is understood that there are many similarities among those countries. For example, roles of the Israeli women in family life and roles of Syrian women in family life are similar. In both societies, women are not integrated in religious affairs enough and attempts for integration of women are just started to be held. Despite the fact that there are many in centives in those countries about making women take part in politics, those attempts are not enough. As a result of social problems, women have many problems in economic life in both of the countries. In Syria and Israel, women face similar problems in social life and both states try to solve those problems.
Keywords: İsrail _Kadın_Suriye; Suriye_Kadın_İsrail