Ün yönetimi oluşturma sürecinde stratejik iletişimin rolü: ünlüler üzerinden bir araştırma - Karakaş, Melik (My University, 2018)
İletişimin gün geçtikçe önem kazandığı ve hızla geliştiği bir dünyada kurum veya kişiler istedikleri hedeflerine ulaşmak için iletişimden büyük ölçüde yararlanmaya başlamışlardır. İnsanoğlu kendini tek bir şekilde ifade edebilmektedir ve bu ifade şekli de ancak iletişim sayesinde olmaktadır. Ün yönetimi sürecinde amaca yönelikuygulanması planlanan bu iletişimin stratejik bir şekilde yapılması önem arz etmektedir. Günümüzde ünlü olmak, özellikle internet aracılığıyla eskiye göre daha kolaylaşmıştır, ama ne kadar süreliğine bu ün devam edecektir. Stratejik iletişim faaliyetleri düşünülmeden sahip olunan ünün devam etmesi olanaksızdır. Ünün devam etmesi ancak stratejik iletişim yönetimi ile gerçekleşebilmektedir. Bu doğrultuda ün yönetimi sürecinde yararlanılacak iletişim disiplinlerinin doğru bir şekilde uygulanması gerekmektedir. Bu uygulamaları gerçekleştirirken medyanın burada üstleneceği rol oldukça önemlidir. Çünkü medyanın toplum üzerinde birçok etkisi bulunmaktadır.Herhangi bir kişinin veya bir kurumun algılanmasında ve değerlendirilmesinde, pazarlanması istenen ürün ve hizmetlerin reklamının yapılmasında, iletilmek istenen mesajların hedef kitleye istenilen yönde ulaştırılmasında, marka yaratma sürecinde ve toplumsal yaşamın şekillendirilmesinde medya etkili olmaktadır. Aynı zamanda kurumveya kişiler hızlı bir şekilde değişim gösteren bir ekonomik yapı ve sosyal yaşam içinde varlık göstermektedirler. Çalışılan alanlarda başarılı olmak için kurum ve kişiler yalnızca kendi içsel uyumunu gözetmemeli bununla birlikte çevresine karşı da uyumlu olabilmesi için onlarla sağlıklı bir iletişim kurması gerekmektedir. Katılacakları sosyalsorumluluk kampanyaları ile içinde var olduğu topluma karşı bir takım sorumluluklarının olduğunu göstermek ve toplumun gözünde duyarlı birer kurum veya birey olduklarını göstererek toplumun gözünde saygın ve sevilen bir kişi haline gelerek farkındalık yaratabilirler. Bu çalışmamızda ün yönetimini ilgilendirecek konular kapsamında ele alınmıştır.

In a world where communication is increasingly important and rapidly evolving, institutions and individuals have begun to take advantage of communication in order to achieve their goals. Human beings can Express themselves in a single way, and this form of expression is only through communication. It is important to maket hisommunication strategically planned for purpose of the administration of fame. Nowadays being famous is especially easier with internet. But how long is this process going on. It is impossible for fame to contiune without onsidering strategic communication activities. Continuity of fame can only be achieved through strategic communication. The communication disciplines to be utulized in the process of fame management need to be applied in a correct way. The role that media will undertake while performing these applications is very important. Because the media has many effects on society. The media is effective in the recognition and evaluation of any person or institution, advertising the products and services to be marketed, delivering the messages to be communicated to the target audience in the desired direction, shaping the brand creation process and shaping the social life. At the same time the institution or persons are present in a rapidly changing economic structure and social life. In order to be sucessful in the fields where they are employed, institutions and individuals should not only observe their own iner harmony, but also have to communicate with them in order to be compatible with their surroundings. They cancreate awareness by showing that they have responsibilities towards social responsibility campaings they are attending and that they are responsible individuals in society in the eyes of society. This study has bean dealt with within the scope of subjects related to fame management.
Keywords: Actors and actresses; Aktörler ve aktrisler; Celebrity Management; Communication; Halkla ilişkiler; İletişim; Kitle iletişim araçları; Management; Mass media; Popular culture; Popüler kültür; Public relations; Social aspects; Social media; Sosyal medya; Strategic Communication; StrategicCommunication Management; Stratejik İletişim; Stratejik İletişim Yönetimi; Turkey; Türkiye; ÜnYönetimi; Yönetim