Yeni bir ödeme şekli olarak banka ödeme yükümlülüğü - BÖY (bank payment obligation BPO) ve uygulaması - Bayazıtlı, Kübra (My University, 2015)
Dış ticaret, çok eski çağlardan bu yana süregelen bir kavramdır. Tarihsel süreçte başta trampa yani takas yöntemiyle başlayan bu olgu insanlığın ve teknolojinin gelişmesiyle ülkeler arasındaki sınırları ortadan kaldırarak çok kolay bir hal almıştır. Dış ticaret, gelişmesiyle birlikte ve paranın da icadıyla finansman eksikliği hisseden taraflar için ödeme şekillerini beraberinde getirmiştir. Ödeme şekilleri; peşin ödeme, mal mukabili ödeme, vesaik mukabili ödeme, kabul kredili ödeme ve akreditiften oluşmaktaydı. Fakat artık günümüz koşullarına ve teknolojiye bağlı olarak geliştirilen Banka Ödeme Yükümlülüğü – BÖY (Bank Payment Obligation - BPO) ödeme şekillerine dahil olmuştur.. BPO,

olarak bankalar aracılığıyla bir bilgisayar yazılım zerinden alıcı ve satıcı bilgilerinin otomatik olarak eşleşerek herhangi bir fiziki evrak kontrolü gerektirmeden ticaretin gerçekleşmesini sağlayan yeni bir ödeme şeklidir. Bu çalışmada, diğer ödeme şekillerinin yanında BPO’nun ne olduğu, getirileri, diğer ödeme şekillerine göre avantajları, eksik yanları ve işleyişi gibi konular ele alınmıştır. Bu ödeme şeklini kullanan bir firma ile görüşülerek, mülakat soruları yöneltilmiştir. Çalışmanın son bölümünde BPO ile ilgili bir uygulama yer almaktadır. Bu uygulama BPO’yu gerçekleştiren bankadan temin edilmiştir. caret, Dış Ticarette Ödeme Şekilleri, Yeni Bir Ödeme Şekli Olarak Banka Ödeme Yükümlülüğü, Banka Ödeme Yükümlülüğü. ABSTRACT Foreign trade ise a concept which is from very old ages. This event which started exchange at the first removes frontiers between contries by development of humanity and technology in today. Foreign trade has brought payment terms for sides which are in lack of funding by development and the invention of money. Payment terms consists of Advance Payment, Documents Against Acceptance, Open Account, Documents Against Payment and Letter of Credit (L/ C). However, Bank Payment Obligation (BPO) that is developed by depending on technology and conditions of the day is included payment terms. BPO, in brief is a new payment term which matches datas of buyer and seller automatically without document control by computer software with banks. In this research, subjects are what is BPO in the other payment terms, what it brings, what advantages and disadvantages it has and how it works. Discussed with a company with use BPO in Turkey and interview questions were asked. There is an exercise about BPO at the last part of study. This exercise has taken from the bank which has BPO service. Foreing Trade, Payment Terms in Foreign Trade, As a New Payment Term Bank Payment Obligation, Bank Payment Obligation.
Keywords: Banka ödeme yükümlülüğü; Bankalar ve bankacılık, Uluslararası; Ödeme şekilleri