Belediyelerde insan kaynakları yönetimi ve norm kadro uygulamaları - Eroğlu, Mehmet (My University, 2010)
nsan Kaynakları, Norm Kadro, Belediye, Personel Sistemleri ÖZET BELEDİYELERDE İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ VE NORM KADRO UYGULAMALARI Yerel Yönetimlerde personel yönetiminin gelişimi günümüze kadar pek çok değişim göstererek gelmiştir. Klasik personel yönetimi şimdiki zamanın gereklerine cevap verememektedir. Bundan dolayı klasik personel yönetimi son yıllarda şekil ve içerik değiştirerek, insan kaynakları yönetimine dönüşmek zorunda kalmıştır. Çalışmada, personel yönetimi ile insan kaynakları yönetimi arasındaki farklara değinilmiştir. İnsan kaynakları yönetiminin gelişmesi, sunulan hizmetlerin niteliğini de artıracaktır. Norm kadro çalışmaları ise örgütlerin amaçlarını etkin ve verimli bir şekilde yerine getirebilmeleri için uygulanmaktadır. Bu çalışmaların en önemli amaçlarından birisi, görevlerin yerine getirilmesi için gereken kadronun nitelik ve sayısının belirlenmesidir. Burada önemli olan amaçların gerçekleştirilmesi ve bu yöndeki işlerin yapılması için gerekli olan ideal kadronun belirlenmesidir. Norm kadro çalışmaları tüm kamu kurumlarında olduğu gibi belediyelerde de yapılmaya çalışılmaktadır. Sonuçta, belediyelerin kendinden beklenen hizmetleri etkin ve verimli olarak yerine getirebilmeleri çalıştırdığı insan kaynağının niteliğine bağlıdır. Bu nedenle belediyelerin insan kaynakları yönetimine önem vermesi gerekmektedir. Human Resource, Norm Staff, Municipality, Personal Systems

HUMAN RESOURCE MANAGEMENT AND NORM STAFF APPLICATIONS IN MUNICIPALITIES The development of personnel management in local administrations has come until today by undergoing many changes. Conventional personnel management is unable to meet the needs of our time. Therefore, conventional personnel management has recently had to turn into human resources management by undergoing changes in terms of form and content. A comparative analysis of personnel management and human resources management is conducted in this study. The improvement of human resources management will also raise the quality of the services provided. Norm staff studies are applied to ensure that the organizations fulfill their objectives effectively and efficiently. One of the most important purposes of those studies is determination of the qualifications and quantity of the staff required to fulfill the duties. The important point here is realization of the purposes, and determination of the ideal staff necessary for performance of the Works to this end. Norm staff studies are tried to be held in municipalities just like in all government organizations. Ultimately, the Municipalities’ being able to perform the services that are expected from them in an active and efficient way is dependent on the quality of the human resources they employ. Therefore, it should be ensured that Municipalities emphasize human resources management.
Keywords: Belediyeler_İnsan Kaynakları; İnsan Kaynakları; Yerel Yönetimler