Support of control environment as a component of internal control on the avoidability of accounting misstatements - Fırat, Faruk Ziya (My University, 2008)
1994 COSO raporuna göre iç kontrolun ilk unsuru olan kontrol çevresi 9 etmenden oluşmaktadır. Bu etmenler, etik değerlere bağlılık, teşvikler ve ayartıcılar, ahlaki rehberlik, yetkinlik, yönetim kurulu veya denetim komitesi, yönetimin felsefesi ve işletme tarzı, örgütsel yapı, yetkilerin ve sorumlulukların tayini ve insan kaynakları politikaları ve uygulamalarıdır. Bu çalışma kapsamında, COSO raporundaki 9 etmen, 28 adet ilke ile açıklanmış ve bu etmenlerin ve ilkelerin etkin bir kontrol çevresindeki önceliği ve yaygın muhasebe yanlışlıklarının bu etmenler ve ilkelerle önlenebilirliği üzerine denetçilerin görüşleri incelenmiştir. Denetçilerin sıklıkla karşılaştığı muhasebe yanlışlıkları ile kontrol çevresi etmenleri ve ilkeleri arası ilişkileri incelemek üzere, denetleme firmalarına, Sermaye Piyasası Kurulu’na ve Türkiye İç Denetim Enstitüsü üyelerine uygulanan anketten, denetçilerin muhasebe yanlışlıklarının çoğunluğunun etkin bir kontrol çevresi ile önlenebileceğine inandığı sonucu çıkmıştır. Regresyon analizlerinden ise muhasebe yanlışlıklarının yaklaşık yarısının önlenebileceği görülmüştür. Denetçiler, birçok önemli muhasebe yanlışlıklarının önlenmesinde, “yetkinlik” etmenini kilit etmen olarak işaretlemesine rağmen, regresyon analizleri sonucu çıkan, muhasebe yanlışlıklarının önlenebilmesi için önceliğin “örgütsel yapı” etmenine verilmesidir.

Control environment, the primary component of internal control according to the COSO Report (1994), consists of nine factors. Such factors are integrity and ethical values, incentives and temptations, providing and communicating moral guidance, commitment to competence, board of directors or the audit committee, management’s philosophy and operating style, organizational structure, assignment of authority and responsibility, and human resources policies and practices. In this study, 28 control environment principles were developed out of these nine factors and auditors’ views on the priority of such factors and principles in an efficient control environment as well the avoidability of common accounting misstatements by such factors and principles were examined. In order to examine the relationship between the audit-detected accounting misstatements and the control environment concepts, questionnaires were distributed to the leading audit firms operating in Turkey as well to Capital Market Board and Institute of Internal Auditors in Turkey. The results of the questionnaire have shown that auditors believe that most of the misstatements can be prevented by an efficient control environment. Based on regression results, it has been observed that almost half of the misstatements can be avoided. Although auditors’ choices signaled “competency” as the key factor to prevent most of the common material misstatements, regression tests have shown that “organizational structure” must be given priority.
Keywords: İç Kontrol; Muhasebe_Finans