Personel güçlendirmenin iç girişimciliğe etkisi ve örgüt kültürünün bu ilişkideki rolü üzerine bir araştırma - Demir, Tuğba (My University, 2013)
Bu çalışma örgütlerde uygulanan personel güçlendirme faaliyetlerinin iç girişimciliğe etkisi ve örgüt kültürünün bu ilişki üzerindeki rolünü saptamak üzere yapılmıştır. Çalışmada ilk önce geniş bir literatür taraması yapılarak personel güçlendirme, iç girişimcilik ve örgüt kültürü kavramları teorik çerçevede sunulmuştur. Bu bölümlerde, kavramların tanımı, boyutları, kavramları etkileyen faktörler ve ilgili modeller anlatılmıştır. Çalışmada veri toplama yöntemi olarak anket formundan yararlanılmıştır. Örgüt kültürünün analizinde, Cameron ve Quinn‟in “Örgüt Kültürü Analizi” (OCAI) modelinden yararlanılarak geliştirilen örgüt kültürü ölçeği , İç girişimciliği ölçmek için Atılhan Naktiyok tarafından geliştirilmiş ve denenmiş iç girişimcilik ölçeği, personel güçlendirmeyi ölçmeye yönelik çeşitli kaynaklardan hazırlanan anket 47 ifade ve 3 bölümden oluşan anket kullanılmıştır. Araştırmada seçilen örneklem İstanbul ilinde kamu / özel sektörde çalışmakta olan 3 ayrı alanda (hizmet, imalat, ticaret) farklı görev kademelerinde çalışan toplam 153 işgörenden oluşmaktadır. Bu anketler sonucunda veriler değerlendirilerek örgüt kültürü ile personel güçlendirme ve iç girişimcilik arasındaki ilişki açıklanmaya çalışılmıştır. Araştırmada personel güçlendirme konusunda dört faktör ortaya çıkmıştır. Bunlar; yönetici desteği ve motivasyon, etkin değerlendirme - ödüllendirme ve eğitim desteği, yetkinlik ve insiyatif kullanma, kararlara ve yönetime katılma olarak ortaya çıkmıştır. İç girişimcilik konusunda ortaya çıkan faktörler ise risk almaya ilişkin destek, ödüllendirmeye ilişkin destek, stratejik davranış ve yönetsel destek ve kaynak kullanımına ilişkin destek olarak adlandırılmıştır. Personel Güçlendirme, İç Girişimcilik, Örgüt Kültürü

This research aims to determine the effect of personnel empowerment efforts in organizations on interpreneurship and the effect of organizational culture on the relationship between these efforts and interpreneurship. In this work initially an extensive literature survey has been conducted and the concepts of personnel empowerment, interpreneurship and organizational culture have been presented in a theoretical framework. In these sections the definitions of these concepts, their sizes, contributing factors and related models are being discussed. The questionnaire has been used as the data collection methodology. For analyzing organizational culture, the organizational culture scale, which has been developed using Cameron and Quinn’s “Organizational Culture Analysis” (OCAI) model, the interpreneurship scale, which had been developed and tested by Atılhan Naktiyok and the questionnaire, which has been developed to measure personnel empowerment and which contains 47 questions and 3 sections, have been used. The sample that is used in this research is comprised of 153 employees who are employed at different levels in the public/ private sector in 3 distinct areas (service, manufacturing, trade). The data that has been obtained from the questionnaires has been evaluated to explain the relationship between the organizational culture and personnel empowerment and interpreneurship. The research has revealed four factors related to personnel empowerment. These are: manager support and motivation, efficient evaluation - rewarding and educational support, authority and initiative utilization, partaking in decision taking and management. The factors that have been revealed to be relevant to interpreneurship are endorsing risk taking, endorsing rewarding and endorsing strategic behaviour and administrational support and resource utilization. Personnel empowerment, Interpreneurship, Organizational culture
Keywords: Girişimcilik; Örgüt Kültürü; Personel Güçlendirme; Yönetim