Mantık problemlerine dayalı öğrenme etkinliklerinin dördüncü sınıf öğrencilerinin matematiğe yönelik başarı duyguları ve matematik başarıları üzerindeki rolü - Karadağ, Buket (My University, 2020)
Bu araştırmayla mantık problemlerine dayalı öğrenme etkinliklerinin dördüncü sınıf öğrencilerinin matematiğe yönelik başarı duyguları ve matematik başarıları üzerindeki rolünün incelenmesi amaçlanmıştır. Matematik derslerinde uygulanan öğrenme etkinlikleri dördüncü sınıf zaman ölçme alt öğrenme alanı kazanımlarına göre hazırlanmıştır. Araştırmada nicel ve nitel yöntemlerin birlikte kullanıldığı karma yöntem desenlerinden iç içe desen kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda tek grup öntest-sontest desen kullanılırken araştırmanın nitel boyutunda durum çalışması desenlerinden biri olan bütüncül tek durum deseni kullanılmıştır. Bu araştırmada nicel ve nitel veriler aynı çalışma grubundan toplanmış olup araştırmanın çalışma grubunu 2018-2019 eğitim öğretim yılı bahar döneminde Sakarya ili Serdivan ilçesinde bulunan bir özel okulun dördüncü sınıfında öğrenim gören 24 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama sürecinde iç içe desene uygun olarak nicel ve nitel veri toplama araçlarından yararlanılmıştır. Nicel veri toplama araçları olarak “Ergenlik Öncesi Öğrencilerin Matematiğe Yönelik Başarı Duyguları Ölçeği” ve “Zaman Problemleri Başarı Testi” kullanılmıştır. Nitel veri toplama araçları olarak da öğrenci görüş formu, özdeğerlendirme formu ve araştırmacı günlüğü kullanılmıştır. Araştırmanın nicel verilerinin analizi için verilerin normal dağılıp dağılmadığına bakılmış ve dağılıma göre ilişkili örneklemler için t-testi ve Wilcoxon işaretli sıralar testi kullanılmıştır. Nitel verilerin analizinde ise içerik analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda matematik dersinde mantık problemlerine dayalı öğrenme etkinliklerinin uygulanmasıyla öğrencilerin matematiğe yönelik başarı duygularında kızgınlık duygusu dışındaki duygularda pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı değişimler tespit edilmiştir. Ayrıca mantık problemlerine dayalı öğrenme etkinliklerinin uygulanmasının öğrencilerin zaman ölçme alt öğrenme alanı kazanımlarına ait başarı testi puanlarını artırmada etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin mantık problemleri çözmeye yönelik düşünceleri ve hisleri incelendiğinde; mantık problemleri çözmenin kendilerine birçok açıdan katkı sağladığını düşündükleri ve mantık problemleri çözmeye yönelik olumlu hislere sahip oldukları görülmektedir.

This study aimed to examine the role of learning activities based on logic problems on fourth grade students' emotions of mathematics achievement and mathematics achievement. The learning activities applied in mathematics lessons were prepared according to the 4th grade time measurement sub-learning area outcomes. Embedded design, one of the mixed method designs in which quantitative and qualitative methods are used together, was used in the study. In the quantitative dimension of the research, a single group pretest-posttest design was used, while in the qualitative dimension of the research, a holistic single case pattern, one of the case study designs, was used. In this study, quantitative and qualitative data were collected from the same study group which consists of 24 students studying in the fourth grade of a private school in the town of Serdivan in Sakarya in the spring semester of the 2018-2019 academic year. In the data collection process, quantitative and qualitative data collection tools were used in accordance with the embedded design. The Achievement Emotions Questionnaire for Pre-Adolescents (AEQ-PA) and Time Problems Achievement Test were used as quantitative data collection tools. Student opinion form, self-assessment form and researcher diary were used as qualitative data collection tools. For the analysis of the quantitative data of the study, the data was checked whether it is normally distributed or not, and t-test and Wilcoxon signed rank test were used for the related samples according to the distribution. Content analysis was carried out in the analysis of qualitative data. As a result of the research, with the implementation of learning activities based on logic problems in mathematics lesson, statistically significant changes in the positive direction were found in the students' emotion of achievement towards mathematics, except for anger. In addition, it has been concluded that the implementation of learning activities based on logic problems has an effect on increasing the achievement test scores of the students' time measurement sub-learning domain outcomes. When the thoughts and emotions of students about solving logic problems are examined; It is seen that they think that solving logic problems contributes to them in many ways and they have positive emotions about solving logic problems.
The role of learning activities based on logic problems on fourth grade students' achievement emotions and mathematics achievement
Keywords: achievement emotions; başarı duyguları; Education; Eğitim; Elementary school teaching; İlkokul öğretimi; Mantık problemleri; Matematik; matematik başarısı Logic problems; math achievement; Mathematics; Öğrenim ve öğretim; Study and teaching