Tereyağlardan izole edilen funguslar üzerine araştırmalar - Öztürk, Hikmet Öznur (My University, 2015)
TEREYAĞLARDAN İZOLE EDİLEN FUNGUSLAR ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR Bu çalışma 2012-2013 yılları arasında yapılmıştır. Türkiye’ deki Bursa, Samsun, Kastamonu ve Erzincan illerinden yaz ve kış mevsimlerinde çeşitli evlerden toplanan tereyağı numunelerinde mikrofungusların gelişip, belirlenmesi amaçlanmıştır. Örnek alımı, tereyağının üst yüzeyi steril bir spatula ile sıyrılarak, hava ile teması olmayan kısımlardan, steril eldiven ve maske takılarak yeterli miktarda alınmıştır. Alınan tereyağları, steril numune kapları içerisine koyularak, taşıma çantasıyla +3 - +6 Cº’ de saklanarak, laboratuvar ortamına getirilerek gerekli incelemeler yapılmıştır. Araştırmada toplam 300 fungus kolonisi izole edilmiştir. 5 cinse ait 14 tür izole edilmiştir. Elde edilen cinsler Aspergillus, Cladosporium, Fusarium, Penicillium ve Geotrichum’ dur. Bunlar içerisinde en çok elde edilen türler ise Aspergillus ve Penicillium cinslerine ait olmuştur. Çalışmada izole edilen türler ise Aspergillus flavus, A.parasiticus, A.versicolor, Cladosporium herbarum, C.sphaerospermum, Fusarium oxysporum, Penicillium chrysogenum, P.echinulatum, P.griseofulvum, P.palitans, P.roqueforti, P.solitum, P.verrucosum ve Geotrichum candidum’ dur.

RESEARCHES ON FUNGI WHICH ISOLATED FROM BUTTERS This study was carried out between 2012-2013 years. Aim of this study is determine microfungi that developed from butter samples collected from various houses in the summer and winter seasons from Bursa, Samsun, Kastamonu and Erzincan cities. Sample collection is obtained by inserting sterile gloves, and masks while scraping top surface of butter (no portion of contact with air) with a sterile spatula. Taken samples of butter are put into sterile containers and hidden in carrying case with +3 - +6 ºC temperature than brought to the laboratory and necessary investigations are made. A total of 300 fungal colonies were isolated in this study. 14 species were isolated that belongs 5 genus. Obtained genera are Aspergillus, Cladosporium, Fusarium, Penicillium and Geotrichum. Among these species are the most achieved has been belonging to the genus Aspergillus and Penicillium. In this study, isolated species are Aspergillus flavus, A.parasiticus, A.versicolor, Cladosporium herbarum, C.sphaerospermum, Fusarium oxysporum, Penicillium chrysogenum, P.echinulatum, P.griseofulvum, P.palitans, P.roqueforti, P.solitum, P.verrucosum and Geotrichum candidum.
Keywords: Bakteri Üretimi; Biyoloji; Funguslar; Mantarlar; Mikroplar; Tereyağ