Gelişmekte olan piyasalarda yatırım ve karşılaşılan riskler - Erman, Kıvanç (My University, 1998)
GELİŞMEKTE OLAN PİYASALARDA YATIRIM VE KARŞILAŞILAN RİSKLER Finans dünyasının, tarihindeki en hızlı gelişmeyi son 15 yılda gerçekleştirdiğini söylemek hiç de abartılı bir yaklaşım olmayacaktır. Ülkelerin finansal yatırımlarda serbestleşmeye gitmeleri, serbest ticarete yönelmeleri ve de piyasaların 24 saat boyunca bağlantı içinde kalmaları, finans piyasalarının entegrasyonunu beraberinde getirmiştir. İletişim teknolojisindeki gelişmelerin de finansal entegrasyonu desteklemesiyle, dünya büyük tek bir piyasa haline gelmeye başlamıştır. Gelişmekte olan ülkelerin de piyasalarını uluslararası yatırımcılara açması, bu piyasalarla gelişmiş piyasalar arasında iki yönlü fon hareketlerinin gündeme gelmesine yol açmıstır. Buna ek olarak uluslararası finansal işlemlerin doğasından gelen risklerin minimize edilmesi için de yeni yatırım teknikleri kullanılmaya başlanmıştır. Finans dünyasının son yıllarda yaşadığı büyüme ve gelişmeden en fazla yararlananlar ise gelişmekte olan piyasalar ve bu piyasalara yatırım yapanlar olmuştur. Bu piyasalar, yüksek risk - yüksek getiri prensibi doğrultusunda hareket ettiklerinden yüksek kazanç arayan spekülatörlerin ve de çeşitlendirme olanaklarından dolayı da uluslararası portföy yöneticilerinin ilgi odakları haline gelmişlerdir. Ancak gelişmekte olan piyasaların taşıdıkları risk de gözardı edilmemelidir. 1995 yılında İngiliz yatırım bankası Barings'in Singapur'da türev piyasalarındaki işlemler sebebiyle batmış olması, aynı şekilde 1997 yılı içinde Asya krizi yüzünden yine yüz yılı aşkın bir geçmişe sahip olan Yamaichi adlı bir Japon aracı kurumunun batması, gelişmekte olan piyasaların tehlike açısından hiç de küçümsenmemesi gerektiğinin en iyi göstergesidir. Bu çalışmanın amacı da, gelişmekte olan piyasalarda son yıllarda yaşanan gelişmeleri ve bu piyasalarda yatırım yapan uluslararası portföy yatırımcılarının neden bu piyasalarda işlem yaptıklarını ve karşılaştıkları riskleri incelemektir. Çalışma IMKB'nin bir gelişmekte olan piyasa olarak incelenmesi ile son bulacaktır. INVESTMENTS AND RISKS IN EMERGING MARKETS The technological development during the last 15 years caused an enormous change in the financial world. The deregulation observed in the economic systems of the countries, general acception of the free market concept and the 24-hour tradability of the markets brought the integration of the financial markets. In such a condition, the deregulation observed in the emerging markets caused 2-way financial flow between emerging markets and developped markets. This caused the emergence of new investment techniques to minimize the risks. The emerging markets, usually working in line with the high risk-high return principle, have become the focus point of the speculators and the fund managers. The bankruptcy of Barings in 1995 and that of Yamaichi in 1997 are the best reasons to not to ignore the risks in emerging markets. In this study, we will analyse the common points of the emerging markets, trying to indicate a full description for these markets, the risk concept on these markets and the usability of the new pricing models as well as the comment of the old ones. The paper also includes the investment in emerging markets, where will analyse the methods, strategies and the instruments to invest in emerging markets. The conclusion includes Istanbul Stock Exchange (ISE) as an example to the emerging markets and we will try to find out if ISE fits to the emerging markets criterias.
Keywords: Ekonomi; Finansman ekonomisi; Risk-finans; Yatırım