Acil servise başvuran erişkin hiperglisemik hastalarda insülin infüzyonuna akut faz reaktanlarının yanıtı - Yeşil, Onur (My University, 2010)
Hiperglisemi, diyabetik hastalarda acil servise sık başvuru nedenlerinden biridir. Bu hastalara acil serviste insülin infüzyonu sık olarak kullanılan bir tedavi yöntemi olmaktadır. Hiperinsülineminin inflamatuar bir süreç olduğu ve insülin infüzyonunun bu inflamatuar süreci gerilettiği düşünülmektedir. İnsülinin endotelyal hücre ve mononüklear lökositlerde antiinflamatuar , antiplatelet ya da antitrombotik ve vazodilatasyon etkileri vardır. Karşıt olarak glukoz ve makronütrienlerin akut oksidativ ve inflamatuar stresi arttırıcı etkileri vardır. Enfeksiyon, doku hasarı, immünolojik tepkimeler ve inflamatuvar süreç organizmada kısa sürede (saatler ya da günler içinde) ortaya çıkan sistemik bir yanıta yol açar. Bu yanıta genel olarak akut faz yanıtı denir. Akut faz reaktanlarının çoğu inflamasyonu azaltmaya ve doku tamirine yardımcı olur. Akut faz reaktanları inflamasyon devam ettiği süre boyunca sentezlenirler. Bu çalışmadaki amacımız acil servise başvuran ve hiperglisemi tanısıyla insülin infüzyonu alan hastalarda akut faz reaktanlarının yanıtını incelemektir. Marmara Üniversitesi Hastanesi Acil Tıp Servisi’ne Ocak 2009-Ocak 2010 tarihleri arasında başvuran, çalışmaya katılmayı kabul eden, tedavide insülin infüzyonu verilen, 18 yaş üstü, yetişkin 50 hasta çalışmaya alınmıştır. Hastalardan 0, 12 ve 24. saatlerde kan örneği alınmış ve bu örneklerden TNF-α, IL-1β, IL-6, IL-10, CRP, fibrinojen ve prokalsitonin düzeyleri ölçülmüştür. Hiperglisemik hastalarda inflamasyon göstergesi olan serum akut faz reaktanları yüksek bulunmuş ve insülin infüzyonu ile bu reaktanların seviyelerinin değiştiği gösterilmiştir. ANAHTAR SÖZCÜKLER: Hiperglisemi, insülin, akut faz reaktanları

Hyperglycemia is a common cause of admission to emergency service among diabetic patients. Insülin infusion is frequently used treatment modality for these patients. It’s thought that hyperinsulinemia is an inflamatory process and insulin infusion alleviates this process. Insulin has anti-inflamatory, anti-platelet or anti-thrombotic and vasodilatory effect on endothelial cells and mononuclear leukocytes. Conversly, glucose and macronutrients aggreviates acute oxidative and inflamatory stress. Infection, tissue damage, immünologic reactions and inflamatory process result in a rapid (within hours to days) systemic response . This response is usually called as acute phase reaction. Most of the acute phase reactants help to reduce the inflammation and facilitate tissue repair. Acute phase reactants are synthesized though out the inflammatory process. In this study, we investigated the effect of insülin infusion on acute phase reactants among patient presenting to emergency department with hyperglycemia. 50 volunteers, over eighteen years old patients, admitted to Marmara Univercity Hospital Emergency Department between January 2009-January 2010 to recieve insulin infusions are included in this study. Blood samples are collected from patients in the beginning of infusion on 12th and 24th hours to measure the TNF-α, IL-1β, IL-6, IL-10, CRP, fibrinogen and procalcitonin levels. As a result, it is shown that these acute phase reactants are high in hyperglycemic patients and insulin infusion changes their levels. KEY WORDS: Hyperglycemia, insulin, acute phase reactants
Keywords: Acil Tıp; Tıp