15. Yy ti̇mur devri̇ keli̇le ve di̇mne’leri̇nde ki̇ aslan ile şetrebe hi̇kayesi̇ mi̇nyatürleri̇ni̇n karşılaştırmalı anali̇zleri̇ - BİÇER, ŞEHNAZ; ÖZTÜRK, NURAN (My University, 2020)
Bu makale, 15. Yüzyıl Timur devri, Herat ve Şîraz sanat okullarındaki nakkaşlar tarafından gerçekleştirilen Kelîle ve Dimne yazmalarına ait fabllardan birinin 4 ayrı yazma eserde yer alan minyatürlerinin incelemesini içerir. Bu yazma eserler; TSMK. R.1022, TSMK. R.1023, SK. Fatih3682 ve İnebey K. Nr. Hüseyin Ç.763 envanter numaralarında kayıtlıdır. İlk üç yazma eser Herat ve Şîraz bölgelerindeki sanat okullarında gerçekleştirilmiş minyatürlü yazmalardır. İnebey kütüphanesinde bulunan Kelîle ve Dimne yazması ise 15.yy Osmanlı İmparatorluğu topraklarında İstanbul’da üretilmiştir. Yazma eser Osmanlı İmparatorluğunda o dönemin Şîrazlı\Tebrizli nakkaşları tarafından gerçekleştirilmiştir. Eser bu ayırt edici özelliğinden dolayı tercih edilmiştir. Araştırmada konu edilen hikâye ikonografik bir yaklaşımla ele alınmış ve farklı dönem üsluplarının kurgusal olarak değerlendirmesiyle anlatılmıştır. Desen analizi, sayfa düzeni, renk değerlendirmesi, dönemler arasındaki teknik, imge ve kavram karşılaştırmaları üzerinde durularak son bulmaktadır. Anahtar Kelimeler: Timur, Türk Sanatı, Minyatür, Kelîle ve Dimne, Fabl. JEL Kodu: N95.

This article includes a review of the miniatures in one of the four manuscripts of the Kalila and Dimna manuscripts to painted by the 15th century Timur era, the miniaturists of the Herat and Shiraz art schools. These manuscripts are registered in the inventory numbers of TSMK R.1022, TSMK R.1023, SK Fatih3682 and İnebey K. Hüseyin Ç.763. The first three manuscripts are miniaturized in the art schools of the Herat and Şhiraz regions. One of the manuscript was painted by artist from Shiraz on the Ottoman Empire in Istanbul in the 15th century.The story was preferred because of this distinctive reason. One of the manuscript was painted by artist from Shiraz\ Tebriz on the Ottoman Empire in Istanbul in the 15th century. The story was preferred because of this distinctive reason. The story covered in the research has been handled with an iconographic approach and has been told by the fictional evaluation of the styles of different periods. Pattern analysis, page layout, color evaluation, technical image and concept comparisons between periods are finally found with emphasis. Keywords: Timurid, Turkish Art, Miniature, Kalila and Dimna, Fabl. JEL Code: N95.
Comparative analysis of lion and setrebe story miniatures in the 15th century timur era kalila and dimna
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Sanat; Geleneksel Türk El Sanatları; Diğer; Güzel Sanatlar; Social Sciences and Humanities; Art; Traditional Turkish Handicrafts; Other; Fine Arts; Sanat ve Beşeri Bilimler (AHCI); Sosyal Bilimler (SOC); Sanat ve Beşeri Bilimler; SANAT; Arts & Humanities (AHCI); Social Sciences (SOC); ARTS & HUMANITIES; ART; Görsel Sanatlar ve Gösteri Sanatları; Müzecilik; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Visual Arts and Performing Arts; Museology; Social Sciences & Humanities; Timur; Türk Sanatı; Minyatür; Kelîle ve Dimne; Fabl; Timurid; Turkish Art; Miniature; Kalila and Dimna