ÖLÇEK MADDE SAYISININ CEVAPLAYICILARIN DEĞERLENDİRMELERİ VE VERİ KARAKTERİSTİĞİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ: 5'Lİ VE 7 'Lİ LİKERT TİPİ ÖLÇEKLER ARASINDAKİ FARKLILIKLARIN DENEYSEL TASARIM KULLANARAK İNCELENMESİ - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Sosyal Bilimler alanında yürütülen araştırmaların birçoğu Likert tipi ölçek kullanılarak toplanan veriye dayanmaktadır. Likert tipi ölçeklerde kullanılacak cevap kategorisi sayısı yıllardır akademik tartışmalara konu olmaktadır. Bu çalışmada 5 maddeli ve 7 maddeli Likert tipi ölçekler arasındaki farklılıklar Cronin ve Taylor tarafından 1972 yılında geliştirilen SERVPERF ölçeği kullanılarak incelenmektedir. İki farklı ölçek türü kullanılarak elde edilen verilerde veri karakteristiği, ölçeğin boyutsal yapısı ve uyum istatistikleri açısından fark olup olmadığı, ön- test / son - test kontrol gruplu deneysel tasarım kullanılarak test edilmektedir. Araştırma bulguları, normallik ve güvenilirlik açısından iki ölçek türü arasında fark olmadığını ortaya koyarken; elde edilen boyutsal yapılar arasında fark olduğu tespit edilmiştir. ANCOVA analizi sonucunda kullanılan ölçek türünün, cevaplayıcıların SERVPERF ölçeğine ilişkin değerlendirmeleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olmadığı bulgusuna ulaşılmıştır. Doğrulayıcı Faktör Analizi sonuçlarına göre, 7 maddeli SERVPERF ölçeğinin uyum istatistiği değerlerinin, 5 maddeli SERVPERF ölçeğinden daha anlamlı olduğu tespit edilmiştir.

A remarkable deal of social research is based on data collected through the use of Likerttype scales. The optimal number of response categories in Likert-type scales has been subject to an academic debate for years. This article studies the differences between 5- and 7-point Likert-type scales using the SERVPERF Scale, which was developed by Cronin and Taylor in 1992, as the measuring instrument. A pretest-posttest control group experimental design was used to test whether the differently pointed response categories lead to any statistical differences in data characteristics, dimensional structure of the scale and data fit. Results do not show any statistically significant differences in terms of normality and reliability whereas different dimensional structures are achieved for the 5- and 7-point scale formats of SERVPERF using Exploratory Factor Analysis. ANCOVA results reveal that the number of response categories is not affective on the participants' evaluations of SERVPERF. The results of confirmatory factor analysis show that the best fit is achieved for the 7-point SERVPERF.
IMPACT OF THE NUMBER OF SCALE POINTS ON DATA CHARACTERISTICS AND RESPONDENTS' EVALUATIONS: AN EXPERIMENTAL DESIGN APPROACH USING 5- POINT' AND 7-POINT LIKERT-TYPE SCALES
Keywords: Uluslararası İlişkiler; Siyasi Bilimler