Kurumsal sosyal sorumluluk iletişiminde kurumsal sosyal sorumluluk raporlarının işlevi: bankacılık sektörüne ilişkin bir alan araştırması - Göcenoğlu, Hikmet Ceyhun (My University, 2014)
Kurumsal Sosyal Sorumluluk İletişiminde Kurumsal Sosyal Sorumluluk Raporlarının İşlevi: Bankacılık Sektörüne İlişkin Bir Alan Araştırması Kurumsal sosyal sorumluluk; strateji, uygulama ve standartlar ile son yıllarda işletmelerin gündeminde olan bir konudur. Buna paralel olarak son yıllarda KSS raporu hazırlayan işletmelerde bir artış gözlenmekte, raporların yayınlanması için ulusal ve uluslararası yasal ve zorunlu olmayan standartların kullanımının arttığı da gözlenmektedir. Bu çerçevede KSS raporlarının iletişim işlevi de önem kazanmaktadır. Tezin amacı KSS iletişimi çerçevesindeki konuları, araçları ve kullanılan metotları incelemek, ardından KSS raporlarının yayınlanmasının amacını ve hedef gruplarla iletişim kurmadaki işlevselliğini tanımlamaktır. Bu bulgulara ulaşmak için hem kalitatif hem de kantitatif araştırma teknikleri kullanılmıştır. Kalitatif analiz için Türkiye’deki bankacılık sektörü seçilmiş ve KSS raporu yayınlayan 4 banka ile derinlemesine mülakat gerçekleştirilmiş, kantitatif araştırma kapsamında müşterilerin KSS raporlarından haberdar olup olmadıklarını anlamak için bir online anket düzenlenmiştir. Bulgular, KSS raporlamasıyla iletişiminin Türkiye’de henüz erken safhalarda olduğunu işaret etmektedir. Türk işletmelerdeki raporlar çoğunlukla veri toplamak ve kamuoyu önderleri gözünde itibarı artırmak için kullanılmaktadır. Tez, müşterilerin KSS projelerini KSS raporlarından daha fazla haberdar olduklarını göstermekte, işletmelerin sosyal sorumluluğu sadece hayırseverlik ve toplumsal projelerde değil ama faaliyetleri hakkında şeffaf ve hesap verebilirlik ilkeleri gereği raporlama faaliyetlerinin iletişimine de önem vermesi gerekliliğini ortaya koymaktadır. Tez, işletmelerin müşterileri ile daha etkin bir iletişim modeli geliştirebilmesi için öncelikle ilişkisi daha yoğun olan müşteriler için iletişim stratejileri geliştirmesi gerekliliğini ortaya koymuştur. Anahtar sözcükler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk, KSS İletişimi, KSS Raporları

Functionality of Corporate Social Responsibility Reports in Communication of Corporate Social Responsibility: Phd Thesis, Department of Public Relations and Publicity Supervisor: Prof. Dr. Filiz Balta Peltekoğlu In recent years Corporate Social Responsibility and reporting of CSR practices has been a mainstream discussion and practice for many corporations. Further more there is also an increasing level of reporting standards - both legislative and volunteer - being presented to the corporate world. The purpose of this thesis is to elaborate issues within CSR communication, tools and methods being used, followed by identifying the aim of publishing CSR reports and its functionality in communication with target groups. To reach these findings both qualitative and quantitative research techniques are used. For the quantitative analysis banking industry in Turkey was chosen and 4 interviews with the banks, which publish CSR reports, were executed. For the qualitative part an online survey is conducted to understand if customers were aware of CSR reports or not. The findings indicated that the CSR communication via reporting is still at the early stages in Turkey. The reports in Turkish companies are mostly used for gathering data and aim to increase reputation among opinion leaders. The thesis showed that customers are not aware of CSR reports but they are more aware of CSR based projects. As transparency and accountability are the basis of CSR, the corporations should given importance to the communication of their reporting practices if they really like to position themselves as socially responsible. The thesis suggests that if corporations would like to communicate towards customers, the first step should customize communication regard to the level of customer engagement. Key words: Corporate Social Responsibility, CSR Communication, CSR Reporting
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Halkla İlişkiler; Kurumsal sorumluluk; Sosyal Sorumluluk