Metal ve plastik türü endüstriyel malzemelerin sıcaklık değişimiyle uzama miktarlarının interferometrik ölçüm metoduyla tespiti - Böcekçi, V. Gökhan (My University, 2005)
Bu tez çalışmasında, endüstriyel malzemelerin sıcaklık değişimi altında boyca uzamaları ölçülmüştür. Bu amaca yönelik bir ölçme sistemi tasarlanıp gerçekleştirilmiştir. Uzama miktarı ölçme sistemi, endüstriyel fırın, Michelson interferometresi ve elektronik saçak sayıcı devreden oluşan üç bölümden meydana gelmiştir. Endüstriyel fırın içine yerleştirilen denek malzeme, belirli bir sıcaklığa kadar ısıtılarak boyca uzaması sağlanmaktadır. Boyca uzama Michelson interferometresi tarafından üretilen girişim desenindeki saçakların bir yönde kaymasına neden olmaktadır. Elektronik saçak sayıcı devresi bu kayan saçakları sayarak uzama miktarının belirlenmesinde kullanılmaktadır. Bu çalışmada boyca uzamayı ölçebilmek için Michelson interferometresi ve elektronik saçak sayıcı devresi tasarlanıp gerçekleştirilmiştir. Alüminyum ve Polyemit kullanılarak yapılan deneylerde boyca uzama miktarı ölçülmüş ve teorik sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Yapılan ilk deneylerde teorik sonuçlarla deneysel sonuçlar arasındaki fark sistemde gerekli düzeltmeler yapılarak minimuma indirilmiştir.

THE THERMAL EXPANSION MEASUREMENTS OF METAL AND PLASTIC TYPE INDUSTRIAL MATERIALS USING INTERFEROMETRIC METHODS. In this thesis, the expansion of industrial materials in length has been measured. An instrumentation set up has been designed and built for this purpose. The expansion measurement set up is composed of three main units, which are an oven, Michelson interferometer and electronic fringe counter. The material under investigation is placed in an oven and heated up to a certain temperature to expand in length. The expansion in length causes the fringes produced by the Michelson interferometer to flow in one direction. The electronic counter, counts the flowing fringes and determines the length increment. In this study the Michelson interferometer and electronic fringe counter were realized. For Aluminium and polyamid materials the expansion were measured with our system and compared with the theoretical results. The difference between the experimental and theoretical results has been minimized making some necessary changes in the system.
Keywords: Elektronik_Endüstriyel Malzemeler; Genleşme_Elektronik