Algılanan örgütsel adalet ve yöneticiye duyulan güvenin etik olmayan davranış bildirimine etkisi - Uçar, Ezgi Özlem (My University, 2019)
Örgütsel adalet, günümüzde çalışanların örgütten beklentisi haline gelen, çalıştıkları süre boyunca kendilerine adil bir tutum gösterilip gösterilmediğine dair bir kavramdır. Yöneticiye güven, bir çalışanın örgüt içerisindeki iş ilişkilerinde yöneticilerine karşı açık bir iletişim ve bilgi paylaşımı halinde kalarak güven duymasıdır. Etik olmayan davranış bildirimi bir örgütte hırsızlık, mobbing, rüşvet, taciz gibi etik ve hukuka uygun olmayan davranışların çeşitli raporlama kanallarının kullanılarak ilgili yetkililere bildirilmesidir. Bu tez çalışmasının temel amacı algılanan örgütsel adalet ve yöneticiye duyulan güvenin etik olmayan davranış bildirimine etkisini araştırmaktır. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak anket tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırma İstanbul ilinde hizmet sektöründe faaliyet gösteren 16 özel işletmenin 174 çalışanı üzerinde gerçekleştirilmiştir. Anket çalışmasına katılım gösteren bireyler tamamen gönüllülük esasına göre belirlenmiştir. Veri toplama aracı olarak etik olmayan davranış bildirimi, yöneticiye duyulan güven, örgütsel adalet ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda algılanan örgütsel adalet ve yöneticiye duyulan güvenin alt boyutları ile etik olmayan davranış bildiriminin alt boyutları arasındaki etki düzeylerini belirlemek amacıyla yapılan analizde yöneticiye duyulan güvenin yetkin alt boyutunun etik olmayan davranış bildiriminin dışsal kanallar ile bildirimde bulunma alt boyutu üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Organizational justice is a concept that has become a expectation of employees from the organization and whether they have a fair attitude during their work. Trust in supervisor is an employee's trust in the business relations within the organization, while sharing an open communication and sharing information with their managers. Whistleblowing is to inform the relevant authorities in an organization by using various reporting channels of ethical and unlawful behaviors such as theft, mobbing, bribery, harassment. The main purpose of this thesis study is to analyse the effects of perceived organizational justice and trust in supervisor on unethical behavior reporting. In this thesis study, survey technique was determined as a data collection method. The study was carried out on 174 employees of 16 private enterprises operating in service sector in Istanbul. Participants were determined on a voluntary basis. Unethical behavior reporting, trust in supervisor, organizational justice scales were used as data collection tools. As a result of this study, it has been concluded that the sub-dimensions of the trust in the manager, the sub-dimensions of organizational justice and the sub-dimensions of whistleblowing have a significant effect on the sub-dimension of external whistleblowing.
Keywords: Etik Olmayan Davranış Bildirimi; Organizational behavior; Organizational Justice; Örgütsel Adalet; Örgütsel davranış; Trust In Supervisor; Yöneticiye Duyulan Güven Whistleblowing