Sigara Katarakt Gelişimi için Bir Etken mi? - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Bir çok göz hastalığı gibi katarakt da multifaktöryel bir etyolojiye sahiptir. Yapılan çalışmalarda sigaranın katarakt gelişimi için kullanım dozuyla etkisi artan bağımsız bir risk faktörü olduğu gösterilmiştir. Bu derlemenin amacı yaşa bağlı katarakt gelişimi ile sigara arasındaki ilişkiyi incelemektir. Yazıda kriterlerimize uyan 12 kesitsel, 8 vaka-kontrol ve 13 prospektif çalışma yer almıştır. Bu çalışmalardan elde edilen bulgular, sigara kullanımının nükleer katarakt gelişimi üzerine etkisinin belirgin olduğunu ve kortikal kataraktla çok daha zayıf bir ilişkisi olduğunu göstermiştir. Arka subkapsüler katarakt gelişimine katkısıyla ilgili veriler ise çelişkilidir. Güncel olarak sigara kullananlar eskiden kullanmış olanlara göre daha yüksek riske sahiptir. Sigara bırakıldıktan sonra sigaranın katarakt gelişimi üzerine etkisi azalsa bile bu etki lenste meydana gelen defektin ağırlığına göre uzun yıllar devam edebilmektedir. Sigara kullanımına bağlı lenste meydana gelen morfolojik ve fonksiyonel değişikliklerin en büyük nedeni olarak, kan dolaşımında, aköz hümörde ve göz dokularında antioksidan seviyelerinin azalması ve serbest radikal seviyelerinin artması gösterilmektedir.

Like many eye diseases, cataract has multifactorial etiology. In many studies, cigarette smoking has been reported as a dose-dependent risk factor for cataract formation. The aim of this review is to evaluate the relationship between smoking and age-related cataract formation. A total of 12 cross-sectional, seven case-control and 13 prospective studies met our inclusion criteria for clinical results. Data exhibited on all of these studies show that smoking is a strong risk factor for nuclear cataract but it has little association with cortical cataract. Also, there are conflicting evidences of a relationship between smoking and posterior subcapsular cataract. Current smokers are at higher risk of cataract than past smokers. Although the smoking cessation reduces the risk of cataract, the risk keeps on for many years by dose-related damage to the lens. Diminished level of antioxidants and raised level of free oxygen radicals in blood, aqueous humor and the lens caused by cigarette smoking are responsible for main cause of morphologic and functional alterations on the lens related to smoking.
Is Smoking a Risk Factor for Cataract Formation?
Keywords: Göz Hastalıkları