Turkey’s foreign policy in Africa: the usage and impact of soft power in the case of ghana - Gyamena, Lillian Yaa (My University, 2015)
Günümüz dünyasında güvenlik ve önde olma isteği merkez bir yer işgal etmektedir. Güçlü olmak, kimsenin etki altına alamayacağı veya zarar veremeyeceği düşüncesi ile ilişkilendirildiğinden bu yana, güç kavramı dünya politikasına hâkim olmaktadır. Bu nedenle, ülkelerin güç kazanmak, güçlerini artırmak ve sağlamlaştırmak için büyük çabalar sarf etmesi şaşırtıcı değildir. Yıllar boyunca pek çok ülke böyle bir gücü ekonomik ve askeri zor kullanma yoluyla elinde bulundurmuştur. Nükleer silahlara sahip bir ülkenin güvenlik hissinin, diğer ülkelerin kendisini tehdit etmelerinin ya da kendisine saldırmalarının zor olacağı gerçeğinden kaynaklanmakta olduğu söylenirse abartılmış olmaz. Ancak, bilgi teknolojisindeki ilerleme ve artan küreselleşme ile sert güç kavramı, böyle bir gücün kullanımına bağlı etkiler ve yarattığı yıkım göz önünde bulundurularak, yerini giderek daha yumuşak yaklaşımlara bırakmıştır. Bu yeni gelişmelerin ortaya çıkışıyla birlikte, ülkeler dış politikalarını diğer ülkelerle olan ilişkilerinde hedeflerinin ve çıkarlarının maksimize edilmesine yardımcı olmak üzere formüle etmişlerdir. Bu anlamda, hâkimiyet kurma dürtüsü yeni bir yaklaşımla ele alınmaktadır. Günümüzde politikalar baskı ve zorlama yerine cezbetme ve ikna etmeye yönelik biçimde formüle edilmektedir. Yumuşak güç, özünde, diğerlerinin davranışlarını cezbetme yoluyla etkilemeyi içermektedir. Tepedeki birkaç kişiyle sınırlı olmak yerine yerli ve yabancı bütün toplulukları içermesi, yumuşak gücü daha da cazip hale getirmektedir. Bu anlamda, yumuşak güç, hükümetlerin meşru görünen etkili politikaları ve kamu diplomasisi yoluyla oluşturulmaktadır. Pek çok ülke, tanınma arayışlarında daha yumuşak güç yaklaşımları uygulamaktadır. Bu durum Türkiye’nin güvenlik merkezli dış politika yöneliminden daha yumuşak dış politika yaklaşımlarına doğru yönelmesi konusunda da geçerlidir. Türk dış politikasının dönüştürücü doğası konusun da özellikle anlam taşıyan konu, ülkenin Afrika’yı da içeren açılımıdır. Bu tez, Türkiye’nin Afrika’ya yönelik dış politikasını Gana örneğine özel bir vurgu yaparak incelemekte; yumuşak güç kavramının çeşitli bileşenleri aracılığıyla Türkiye’nin Gana ve Afrika üzerindeki yumuşak güç kullanımını ve bunun oluşturduğu etkiyi ele almaktadır. venlik, dış politika, güç, yumuşak güç, cazibe, diplomasi, Afrika.

The desire for security and prominence takes centrality in our world today. The concept of power dominates in world politics since being powerful comes with the notion that no one can influence or harm you. It is therefore not surprising that countries go through great lengths to acquire, maximize and consolidate power. Over the years many countries have been able to retain such power through the use of economic and military might. One cannot over emphasize the feeling of security that a country possessing nuclear weapons derives just from the fact that other countries will find it difficult in threatening or attacking them. However, with advancement in information technology and the increasing globalization of the world, the concept of hard power is gradually giving way to softer approaches considering the effects and devastation associated with the use of such power. In the advent of these new developments, countries have formulated foreign policies to help in their relations with other countries to the maximization of goals and interests. The urge for dominance has taken on a new approach. Policies are now formulated in such a way as to attract and convince instead of to coerce and compel. Soft power in essence involves influencing the behavior of others through attraction. Soft power is made more attractive by the fact that it isn’t limited to a few people at the top but rather it involves local and foreign populations. As such, it is generated through effective policies and public diplomacy of governments that are seen to be legitimate. Many countries in their quest for recognition are employing softer approaches to power. Likewise is Turkey’s move from a security centered foreign policy orientation towards softer foreign policy approaches. Of particular interest in the transformatory nature of Turkish foreign policy is its expansion to include Africa. This thesis examines Turkey’s foreign policy towards Africa with special emphasis on the case of Ghana while elaborating various components of the concept of soft power focusing on Turkey’s usage of soft power and its impact in Ghana and Africa. Key Words: Security, foreign policy, power, soft power, attraction, diplomacy, Africa.
Keywords: Uluslararası ilişkiler