Türkiye'de Sigorta Prim Üretimlerinin Dünya Sigortacılık Sektöründeki Yeri - ATTİLA, İCLAL (My University, 2022)
Sigorta, ileride meydana gelebilecek çeşitli tehlikelere karşı önceden primler ödenmek suretiyle finansal güvence temin etmek amacıyla uygulanmakta olan bir sistemdir. Sigortacılık sektörü ülkemizde her geçen yıl büyüme göstermektedir. Buna paralel olarak üretilen prim tutarları da sürekli artmaktadır. Fakat bu tutarlar, gelişmiş ülkelerdekilerle mukayese edildiğinde Türkiye’nin prim üretimlerinin son derece düşük miktarlarda gerçekleştiği görülmektedir. Ülkedeki mevcut ekonomik koşullar, Türk toplumunda sigortanın önemi ve gerekliliği konusundaki bilincin düşük olması ve sigorta şirketlerinde yaşanan yetersizlikler bu durumun başlıca sebepleri arasında gösterilebilir. Çalışmada, Türkiye’de yıllar içindeki sigorta prim üretimleri analiz edilmiştir. Bu prim üretim tutarları, dünya ortalamaları ve gelişmiş ülkelerdeki prim üretimi miktarlarıyla karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Çalışma boyunca, “Ülkemizde sigortacılığın daha da geliştirilebilmesi ve daha yüksek tutarlarda prim üretimleri gerçekleştirilebilmesi için neler yapılabilir?” sorusuna cevap aranmıştır. Anahtar Kelimeler: Sigorta Prim Üretimi, Türkiye Sigorta Pazarı, Dünya Sigortacılık Sektörü Jel Kodları: G22, G32

Insurance is a system that is implemented to procure financial security by paying premiums in advance against various dangers that may occur in the future. The insurance sector in our country is growing every year. In parallel with this situation, the premium amounts produced are constantly increasing. However, when these amounts are compared with those in developed countries, it can be seen that Turkey's premium production is actualised in extremely low amounts. The current economic conditions in the country, the low awareness of the importance and necessity of insurance in Turkish society, and the inadequacies experienced in insurance companies can be cited as the main reasons for this situation.In this study, insurance premium productions over the years in Turkey were analyzed. These premium production volumes have been compared with the world averages and the premium production amounts in developed countries. Throughout the study, the answers to the question “What can be done to further develop insurance sector and to generate higher premium productions in our country?” are sought. Keywords: Insurance Premium Production, Turkey Insurance Market, World Insurance Sector Jel Codes: G22, G32
The place of turkey’s insurance premium productions within the world insurance sector
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Social Sciences and Humanities; Sosyal Bilimler (SOC); Social Sciences (SOC); Sigorta Prim Üretimi; Türkiye Sigorta Pazarı; Dünya Sigortacılık Sektörü; Insurance Premium Production; Turkey Insurance Market; World Insurance Sector