Muhammed B. Muhammed B. Muhammed el-Hüseyni’nin “El-Menhecü’l-esna Li-şerhi esmai’illahi’l Hüsna” eserinin tahkik ve değerlendirmesi - Sütlü, Hasan Emin (My University, 2003)
Allah'?n en g_zel isimleri anlam?na gelen esmƒ-i h_snƒ tamlamas?, genel anlamda Allah'?n b_t_n isimlerini ?zel anlamda ise 99 ismi ifade eder. Allah yarat?lm??lara benzemedi?i ve madde ?zelli?i ta??mad???ndan insanlar duyu organlar? ile Onun hakk?nda bilgi edinemezler. Bu sebeple esmƒ-i h_snƒ bilgisi Allah'? tan?ma ve Allah evren ili?kisini a‡?klama bak?m?ndan ?nemli bir ara‡t?r. Allah'la kul aras?nda kurulan ileti?imde de esmƒ-i h_snƒ'n?n ?nemi b_y_kt_r. Ta??d??? ?nem dolay?s?yla ?slam Tarihi boyunca esmƒ-i h_snƒy? a‡?klayan Esmƒ-i h_snƒ ?erhi eserleri telif edilmi?tir. Muhammed TrablusŒ Sender–sŒ'nin eseri el-Menhec'_l-esna li-?erhi esmƒillƒhi'l-h_snƒ bu gelene?in devam? niteli?indedir. Sender–sŒ, kendinden ?nceki kaynaklardan yararlanarak esmƒ-i h_snƒy? Arap‡a dilbilgisi, hadis, kelƒm ve tasavvuf ilimleri a‡?s?ndan incelemi?tir. The term Esmai husna which means The Most Beatiful Names of Allah is general used for all names of Allah but particulary used for 99 names of Allah. Since Allah doesn't look like to any created things and since he is not as a material people can not learn about him with their senses. For these nowledge of Esmai husna is very important to know Allah to explain the rolation between universe and Allah. ?t is also very important at the communication between Allah and man. Because of its importance there are many Esmai husna explanations in the Islamic history. The work of Muhammad Trablusi Sandarusi el-Menhecu'l-esnƒ li-sharhi esmaillahi'l-husna is a continuing of this tradition. By using the books written before him Sandarusi explained the Esmai h_sna according to Arabic grammer, Hadith, Kelam and Islamic Mysticism.
Keywords: Akâid ve Kelâm; Din; İslam; İslam Dini